• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabija izveo bombaški napad u Bugojnu

Policija u Bugojnu uhapsila je Harisa Čauševića zvanog Oks, pripadnika vehabijskog pokreta, koji je izvršio bombaški napad. Uhapšene još tri osobe

 Vehabija izveo bombaški napad u Bugojnu Izvor: MONDO

U ovom terorističkom napadu u nedjelju ujutro poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šest osoba je povrijeđeno.

Čaušević je u nedjelju naveče prebačen u prostorije Federalne uprave policije u Sarajevu. Prilikom dovođenja u prostorije Čauševićevo lice bilo je prekriveno, a na njegovim leđima primjetne su modrice.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave u nedjelju iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu u 4.50 časova pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.

Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao daljinskim upravljačem, prenosi Srna.

Na uviđaju iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega.

Nezvanično se saznaje da je Čaušević planirao da digne u vazduh policijsku stanicu u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili o mjerama bezbjednosti vjerske manifestacije Dani Ajvatovica koja se danas završava.

Policajci u Bugojnu naoružani su dugim cijevima, a krug u kojem je zabranjeno kretanje je proširen.



Čaušević je od ranije poznat organima gonjenja, a Srna u policiji saznaje da je ranije u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića.

Policija je uhapsila u nedjelju uhapsila i Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu, a traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem, saznaje Srna iz policijskih izvora.

Osim Avdibašića i Haračića privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod Policijske stabice u Bugojnu, od koje je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

Avdibašić od ranije poznat policiji zbog vršenja krivičnih djela, a Haračić je, kako Srna saznaje u policijskim izvorima, nekoliko časova prije eksplozije bio sa Čauševićem u Internet klubu "Sajber". Isti izvor navodi da se Čaušević često sastajao sa Avdibašićem i Haračićem u ovom internet klubu.

Srna saznaje da policija još traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem iz Ključa za kojeg se sumnja da je bio saučesnik u podmetanju eksplozivne naprave. Postoje indicije da je Palislamović, koji živi u Zenici, pobjegao kod rodbine u Sarajevo. Srni je saznaje da je on oženjen sestrom Rijada Rustempašića, kojem se pred Sudom BiH sudi za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom.

Palislamovićevo ime spominje se i u optužnici protiv grupe Rijada Rustempašića, ali je on i pored brojnih navoda koji ga povezuju sa nabavkom i držanjem eksploziva, tokom procesa oslobođen optužbi.

"Informacije prikupljene tokom istrage pokazale su da je Rijad Rustempašić u jednom periodu bio vrlo blizak sa Naserom Palislamovićem iz Ključa, a prestali su se družiti malo prije nego što su izvršeni prvi pretresi i hapšenja u okviru istrage u martu 2008. Obojica su bili pripadnici `Vehabijskog pokreta` Sanski Most, i navodno su zajedno išli u područje Vučja Luka - Čavljak, u blizini Barica, mjesta gdje je federalna policija pronašla mine, eksploziv i slične predmete", navodi se u optužnici protiv Rustempašića i ostalih.

Portal Sarajevo-x.kom navodi da postoji mogućnost da je Čauševićev napad osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred Sudom BiH.

U optužnici se navodi da je Rustempašićeva grupa formirana i djelovala u namjeri da na teritoriji BiH izvrši teroristički čin napadom na jedan od zajednički identifikovanih objekata, odnosno željenih meta napada, a s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.

Policajka Edina Hindić iz Bugojna, koja je teško povrijeđena u eksploziji, operisana je, ali je i dalje u veoma teškom stanju, izjavila je Srni portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić.

Jandrićeva je naglasila da su ljekari posebno zabrinuti zbog teške kontuzije pluća koju je zadobila Hindićeva, koja će sada biti na 24-časovnom monitoringu.

Ona je podsjetila da je pacinjentica primljena na Kliniku jutros oko 9.15 časova sa povredama glave, vrata, grudnog koša i trbuha.

"Na CT je pronađeno da pacijent ima slobodne tečnosti i vazduha u trbuhu. Podrvrgnuta je operativnom zahvatu, jer se radilo o povredi tankog crijeva", objasnila je Jandrićeva, podsjetivši da su Hindićevoj drenirana oba plućna krila, jer je imala pneumotoraks, odnosno pucanje pluća.

Prema njenim riječima, Hindićeva je po cijelom tijelu imala gelere. "Veći geleri su izvađeni, a ostalo će ljekari naknadno zbrinuti. Hindićeva još ima frakturu šake i gornje vilice", rekla je Jandrićeva.
U bolnicu u Bugojnu prebačen je još jedan policajac, javila je agencija Fena.

Pomoć ljekara zatražilo je šest povrijeđenih policajaca, od petnaestak koji su se u trenutku eksplozije nalazili u policijskoj stanici.



Od siline eksplozije, koja je probudila i uznemirila građane Bugojna, na zgradi policije i obližnjim zgradama razbijena su stakla, a uništeno je i nekoliko parkiranih automobila.

Agencija Rojters, pozivajući se na izjavu jednog policijskog funkcionera iz Sarajeva, navodi da je u trenutku eksplozije u zgradu bilo oko 25 policajaca, pošto je u to vrijeme bila predaja smjene, i da još nije potpuno jasno da li je eksplozivna naprava bila postavljena ili je bačena na zgradu.

Eksplozija se desila na dan kada se u blizini Bugojna obilježava jubilarna 500. Ajvatovica koja predstavlja najveći skup muslimana u Evropi. Federalni mediji navode da vehabistički pokret na priznaje ovu manifestaciju.

Na svom portalu putvjernika.com oni navode da "...aktivnosti u vezi sa Ajvatovicom nemaju svoje osnove niti utemeljenja u islamu i njegovim jasnim i čistim propisima".

"To je jedna negativna novotarija (bidat) u vjeri koja je zabranjena ... Kada se ovom negativnom činu doda još i miješanje muškaraca i žena, nedolično neislamsko oblačenje i ponašanje i druge neispravnosti koje se dešavaju tom prilikom, a koje niko ne sprječava niti otklanja, stvar biva još gora ...", navodi portal.



Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da se radi o terorističkom činu, a predsjedavajući Predjsedništva BiH Haris Silajdžić najoštrije je osudio napad i uputio izraze saučešća porodici poginulog policajca.


Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije, izjavio je da će državni tužilac voditi uviđaj i pozvao građane na strpljenje, izražavajući nadu da će ovaj slučaj biti uskoro riješen.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić osudio je današnji teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo jedan policajac, a šestoro je povrijeđeno, istakavši da borba protiv terorizma nije problem samo institucija za provođenje zakona, već i šire društvene zajednice.

"Bitna je i podrška javnosti, kako bi nadležne institucije mogle preduprijediti eventualni teroristički napad. Određena tolerancija prema takvim pojavama može dovesti do ovakvih situacija", rekao je Tihić, koji je danas posjetio Bugojno.

On je potvrdio da ga je prije nekoliko godina u jednoj od džamija u Bugojnu verbalno napao Haris Čaušević, zvani Oks, pripadnik radikalnog vehabijskog pokreta, koji je uhapšen zbog jutrošnjeg terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Čaušević je, kako prenose federalni mediji, tada izvrijeđao Tihića riječima da "nije pravi Bošnjak i da ne može predstavljati Bošnjake zato što je učestvovao u slanju trupa Oružanih snaga BiH u Irak".

Šef Policijske misije Evropske unije (EUPM) Štefan Feler takođe je oštro osudio bombaški napad, istakavši da je riječ o veoma ozbiljnom incidentu.


"Kada sam saznao za incident rano jutros, odmah sam naložio svom osoblju da odu na lice mjesta kako bi nadgledali sprovođenje istrage. Duboko sam zabrinut zbog ovog podmuklog čina nasilja, u kojem je jedan policajac izgubio život", rekao je Feler.

On je istakao da su sve misli, molitve i osjećanja usmjerene na porodicu i prijatelje poginulog policijca i uz povređene jutrošnjeg incidenta, saopšteno je iz EUPM-a.

Feler je upozorio na spekulacije kada je riječ o motivima i pozadini ovog incidenta, istakavši da je prerano za donošenje preliminarnih zaključaka o onome što se tačno dogodilo i zašto.

"Mi stojimo na raspolaganju da pomognemo u istrazi na svaki mogući način", dodao je Feler.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko oštro je osudio jutrošnji gnusni bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da je Incko dao punu podršku tijelima za provođenje zakona i bezbjednosnim agencijama u BiH i izrazio uvjerenje da će počinitelji biti privedeni pred lice pravde.

On je pozvao građane u BiH da sarađuju sa bezbjednosnim agencijama u istrazi.

"Naše misli su sa porodicama, prijateljima i kolegama hrabrih policijskih službenika koji su danas ubijeni ili povrijeđeni dok su štitili vladavinu prava", rekao je Incko.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE