• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koprivica: Zabraniti burke

Teroristički čin u Bugojnu dokaz da treba zabraniti burke, izjavio Zoran Koprivica

 Koprivica: Zabraniti burke Izvor: MONDO

Teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je ubijen jedan policajac, a nekoliko povrijeđeno, govori u prilog činjenici da je u BiH potrebno što prije zabraniti nošenje burke i nikaba na javnom mestu, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za ljudska prava parlamenta BiH Zoran Koprivica.

Ova komisija u utorak će razmatrati principe Prijedloga zakona o zabrani nošenja odeće, koja onemogućava identifikaciju na javnom mestu, a koji je predložio Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata radi, kako su naglasili, povećanja bezbjednosti građana u BiH".

"Iako je zakon opravdan iz bezbjednosnih razloga sve je očiglednije da će ga osporiti članovi Komisije iz bošnjačkih partija, koji tvrde da je ovo provakacija za muslimanske vjernike", rekao je Koprivica za "Večernje novosti".

Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH Josip Perić kaže za "Novosti" da podržava ovaj zakon, ukoliko je njegov stvarni cilj sprečavanje terorističkih aktivnosti.

"Teroristički napad u Bugojnu pokazuje da nadležne institucije moraju adekvatno da odgovore na ovu prijetnju. Ako je ovaj zakon na tom fonu, treba ga što prije usvojiti", naglasio je Perić.

Poslanici Stranke za BiH u parlamentu BiH tvrde da ovim zakonom SNSD "provocira pripadnike muslimanske vjeroispovjesti i krši njihova osnovna ljudska prava".

Zajednička komisija za ljudska prava parlamenta BiH u utorak će razmatrati izvještaje policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH o opravdanosti zakona o zabrani nošenja burke i nikaba na javnim mestima u BiH.

Stručnjaci za bezbjednost tvrde da su burke i nikab potencijalna prijetnja građanima BiH, jer su ovu tradicionalnu muslimansku versku nošnju zloupotrijebili teroristi širom svijeta.

Iako je u nekim evropskim zemljama pokrenuta inicijativa za zabranu nošenja burke na javnom mjestu, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope prošle sedmice je usvojila rezoluciju, prema kojoj bi potpuna zabrana burke na javnim mjestima osporila osnovno pravo ženama koje žele da pokriju lice. Zabrana burke bi bila kontraproduktivna, smatraju evropski parlamentarci.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE