• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Titov: Prioritet Rusije zatvaranje OHR-a

Treba završiti međunarodni protektorat i odgovornost za sudbinu BiH predati u ruke njenih naroda, izjavio Vladimir Titov

 Titov: Prioritet Rusije zatvaranje OHR-a Izvor: MONDO

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Vladimir Titov izjavio je da pitanje zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH ostaje prioritet za njegovu zemlju, dodajući da se treba završiti međunarodni protektorat i odgovornost za sudbinu BiH predati u ruke njenih naroda.

"Kao što je poznato, sada neriješeno ostaje samo pitanje raspodjele državne imovine. U osnovi kompromisa treba biti odobren od strane Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma funkcionalno-teritorijalni princip. Čim se riješi ovo pitanje, svi uslovi za zatvaranje OHR-a će biti ispunjeni", rekao je Titov.

Titov je naveo da je odluka o zatvaranju OHR-a donesena na zasjedanju Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma na osnovu konsenzusa, ali da su nakon toga neke zemlje počele da odugovlače njenu realizaciju shvatajući posljedice svojih stavova u vezi sa podrškom nezavisnosti Kosova po regionalnu stabilnost.

"Nadamo se da će se svi partneri držati zajednički razrađenog dogovora i da će zatvaranje OHR-a biti ostvareno u najbliže vrijeme", rekao je Titov za "Nezavisne novine".

Titov je istakao da unutrašnji problemi BiH treba da budu rješavani isključivo na osnovu Dejtonskog sporazuma uz potpuno poštovanje njegovih fundamentalnih principa, što znači na konsenzusu između dva entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

"Uloga EU i SAD, kao i drugih 'spoljnih faktora' može i treba da bude korisna u prevazilaženju unutrašnjih problema. Ali u svakom slučaju glavna uloga i odgovornost u potrazi za konsenzusnim odlukama je na političarima i građanima BiH. 'Butmirska inicijativa' nije uspjela jer nije uzimala u obzir domaće realije", rekao je Titov.

Na pitanje da li je BiH interesantna ruskim investitorima, Titov je rekao da su ruske kompanije spremne raditi sa svim zainteresovanim partnerima s ciljem obostrane koristi, ali da mnogo zavisi i od investicijske klime.

"Kao pozitivan primjer mogu navesti uspješnu realizaciju ruskih kompanija nekoliko ekonomskih projekata u Republici Srpskoj, posebno rekonstrukciju Rafinerije Brod", rekao je Titov.

On je dodao da je obim ruskih investicija u BiH već oko 250 miliona evra, a da su planovi za naredne godine ulaganje više od milijarde evra u modernizaciju preduzeća energetskog sektora, te infrastrukturne projekte.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE