• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krsna slava Vojske RS

Krsna slava Vojske RS i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH Vidovdan obilježena je centralnom svečanošću u Istočnom Sarajevu.

 Krsna slava Vojske RS Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da RS mora da ostane sa jakom institucionalnom strukturom i najavio da će se buduća politika odnositi na pokušaj vraćanja dejtonskih ovlaštenja ovog entiteta.

"Moramo da se usmjerimo na izgradnju snažne političke odbrane našeg subjektiviteta, koji je na stalnom udaru. Moramo biti solidarniji i više vjerovati onome što se zove RS. Moramo više vjerovati u sebe i u narod kojem pripadamo, graditi i dograditi sve što je potrebno našoj crkvi da bude moćna i jaka, ne da bi drugima činili zlo, već zbog potvrde našeg identiteta", rekao je Dodik.

On je u Istočnom Sarajevu na centralnoj manifestaciji obilježavanja Vidovdana - Dana i krsne slave Vojske RS i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, istakao da će sav svoj politički i životni angažman posvetiti RS i njenoj odbrani.

"Jaka politička institucionalna struktura podrazumijeva jaku političku snagu na nivou RS. Ona mora imati jednu jaku dominantnu političku partiju. Mi smo ponosni što smo joj u proteklom periodu vratili dostojanstvo, što su nam potvrdili i brojni borci", rekao je Dodik.

Dodik smatra da još više treba ojačati identifikaciju Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH sa Republikom Srpskom i njenim vrijednostima, te istakao obavezu da se oda priznanje i počast onima koji su dali svoje živote za ovu republiku.

On je istakao da RS mora da bude svjesna svojih kapaciteta, da mora imati svoje dostojanstvo i svoj cilj.

"Mi danas poštujemo zakon, Ustav i Dejton, ali ne treba očekivati da ćemo poštovati više od toga. Mi smo tu, da sa Trećim pješadijskim (RS) pukom Oružanih snaga BiH gradimo mir i stabilnost, što je najvažniji zadatak svih pripadnika ovog puka. Tako ćemo na najbolji način doprinijeti da proslavimo našu vojsku i obezbijediti svoje mjesto u budućnosti", rekao je Dodik.

Premijer RS je naglasio da se RS kroz ustavne promjene pokušava razvlastiti. On je ponovio spremnost RS na izmjenu samo dijela Ustava BiH koji se odnosi na ljudska prava, te potvrdio da nikakve promjene nadležnosti ili izbor jednog predsjednika BiH ne dolaze u obzir.

Dodik je istakao da sa ponosom, zajedno sa predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, prisustvuje obilježavanju Krsne slave VRS i Trećeg pješadijskog (RS) puka i poručio pripadnicima ovog puka da su dio zajednice, uvjerenja i snage, koja se zove RS.

Na centralnoj svečanosti obilježavanja Krsne slave VRS, premijer RS Milorad Dodik je dobio oficirsku sablju koju mu je uručio brigadir Trećeg pješadijskog (RS) puka Rajko Knežević.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac izjavio je danas Srni da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, ali i proteklih ratova, počevši od Prvog srpskog ustanka.

"Ova proslava ima velikog značja za Republiku Srpsku (RS), jer se ne smiju zaboraviti oni koji su dali najviše za stvaranje RS", rekao je Marjanac.

On je napomenuo da slične tradicije baštine i ostale komponente Oružanih snaga BiH.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je u hramu Svetog kneza Lazara i novomučenika srpskih u Bekovićima služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave ove opštne.

"Ovo je veliki praznik i velika slava crkve Božije, ali i slava svakoga ko će da nosi slavno ime hrišćansko i srpsko, jer slavimo Vidovdan", rekao je Vladika Grigorije nakon liturgije.

Vladika je istakao da treba zahvaliti i novim mučenicima koji su postradali u vremenima u kojima mi živimo, te dodao da je naše i opredjeljenje Cara Lazara za život i da su su svi živi pred Bogom.

Nakon liturgije, kod spomenika u centru grada, odat je pomen Srbima koje su ustaše zvjerski pobile u ovom kraju u junu 1941. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE