• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen organizator terorističkog napada

Naser Palislamović (37), osumnjičen da je organizovao teroristički napad u Bugojnu, uhapšen je u ponedjeljak popodne u Sarajevu.

 Uhapšen organizator terorističkog napada Izvor: MONDO

Palislamović je u nedjelju rano ujutro zajedno sa Harisom Čauševićem bio na licu mjesta malo prije eksplozije kod Policijske stanice u Bugojnu u kojoj je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro policajaca teže i lakše povrijeđeno. Na zgradi policije, na okolnim objektima i autima pričinjena je ogromna šteta.

Čauševića su odmah nakon strahovite eksplozije u policijskoj potjeri uspjeli uhvatiti i uhapsiti bugojanski policajaci, dok je Palislamović pobjegao u terenskom vozilu.

Iako iz Tužilaštva BiH nisu htjeli reći gdje je Palislamović uhapšen, direktor Federalne uprave policije kazao je, prije hapšenja, da raspolažu podacima da se organizator napada skriva u Kantonu Sarajevo.

"Čaušević je izjavio da je u izvršenju terorističkog djela učestvovalo još jedno lice. Ta osoba je i organizator terorističkog akta u Bugojnu", kazao je Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije.

Naser Palislamović je ranije osuđivan zbog nasilja u porodici i zbog krađe košnica pčela 2007. godine. Palislamović je rođen u Ključu, nastanjen u Zenici, a spominje se u optužnici protiv Rijada Rustempašića i ostalih kojima se trenutno u Sudu BiH sudi zbog pripremanja terorističkog napada.

Miletić je istakao da je naprava, koja je eksplodirala na stražnjem ulazu u zgradu Policijske stanice u Bugojnu, sadržavala između 14 i 15 kilograma eksploziva. Prema informacijama iz policije, samo je puka sreća spriječila da se u Bugojnu desi veća tragedija.

Dvojica policajaca dovezla su se u nedjelju oko 4.40 na službeni parking zgrade bugojanske Policijske stanice privatnim vozilom i u civilnoj odjeći. Vidjeli su Čauševića da nosi bijelu vreću. Bio im je sumnjiv te su mu naredili da se ne pomjera. On je počeo bježati i policajci su krenuli u potjeru za njim, iako su bili nenaoružani. Tada je odjeknula eksplozija.

"Nakon eksplozije za Čauševićem se uputio veći broj policajaca. On je ubrzo pronađen u objektu banke. Kod njega je pronađena jedna bomba, a jednu je ranije bacio na policajce", ispričao je Miletić juče nakon sastanka operativnog tima koji vodi istragu o terorističkom napadu izvršenom u Bugojnu.

Nakon eksplozije nekoliko osoba je bilo uhapšeno i saslušavano.

"Osim Harisa Čauševića i organizatora nijedno lice se ne može dovesti vezu sa ovim terorističkim djelom, te smo ih pustili iz pritvora", rekao je Miletić, istakavši da je policija nakon eksplozije dobila prijeteći mejl da će biti još eksplozija.

Zbog terorističkog napada u Bugojnu juče je u Sarajevu organizovan hitni sastanak kojem su prisustvovali glavni državni tužitelj Milorad Barašin, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, čelnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova, kao i ostali čelnici agencija za sprovođenje zakona.

Barašin je istakao da je motiv bombaškog napada u Bugojnu rušenje ustavnog poretka BiH.

"Moramo pronaći nalogodavce i inspiratore ovog djela. Ja postavljam i vama pitanje kako dalje nakon ove eksplozije. Ja imam nekih svojih razmišljanja kako dalje, ali ću ih podijeliti sa tužiocima i policajcima. Zar nije sramotno da policajci nenaoružani goloruki hvataju teroristu jer im zakon ne dozvoljava da nose oružje kad su van dužnosti", kazao je Barašin.

Uhapšeni Haris Čaušević u nedjelju naveče je predat Federalnoj upravi policije koja ga može zadržati u pritvoru najduže 72 sata prije nego bude predat Tužilaštvu BiH.

Policajka u kritičnom stanju

Policajka Edina Hindić (26), koja je teško ranjena u eksploziji u Bugojnu, još je u životnoj opasnosti. Nakon operacije stomaka ljekari sarajevskog Kliničkog centra najviše su zabrinuti zbog povreda pluća.

Hindićeva je vještački uspavana i priključena je na aparate za disanje.

"I dalje je u teškom stanju. Najviše se bojimo rana na plućima i povreda glave. Trenutno su joj vitalni parametri stabilni, ali s ovakvim povredama od udara detonacije može se nešto iskomplikovati tek nakon nekoliko dana", kazala je Biljana Jandrić, glasnogovornik sarajevskog Kliničkog centra.

Na vanrednoj sjednici Opštinskog vijeća Bugojno u ponedjeljak je zaključeno da se u utorak na dan sahrane poginulom policajcu Tariku Ljubuškiću (41), proglasi dan žalosti na teritoriji opštine Bugojno.

Zaključeno je da će delegacija Opštinskog vijeća obići mjesto nemilog događaja i na taj način ohrabriti građane i ukazati na značaj poduzimanja radnji koje je pokrenulo Tužilaštvo BiH.

Načelnik Hasan Ajkunić je kazao da je posljednji događaj potresao stanovnike Bugojna i okolnih gradova te da podrška građanima i lokalnim vlastima stiže iz svih dijelova BiH.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE