• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optuženi vehabija bi skočio sa zgrade

Optuženi vehabija Bekto Memić (70) odbacio je pred Specijalnim sudom navode optužnice, rekavši da mu nije jasno zašto je nazvan teroristom.

 Optuženi vehabija bi skočio sa zgrade Izvor: MONDO

"Dođe mi da skočim sa zgrade kada pročitam optužnicu", rekao je Memić, jedan od 15 optuženih, u nastavku suđenja za terorizam i nedozvoljeno držanje velike količine oružja, municije i eksploziva.

Memić je rekao da je imao pištolj za koji nije posedovao dozvolu, koji mu je iz Bosne i Hercegovine doneo njegov pokojni sin Sadik Memić, a taj pištolj mu je bio potreban "za svaki slučaj" jer je bio u sukobu sa jednom komšijskom porodicom.

Optuženi je naveo da ne zna kako su se na njegovom imanju u blizini Novog Pazara našle velike količine oružja, municije, vojne opreme i hrane, koje je zaplenila policija.

Dodao je da je video jednu korpu sa suvim voćem kada mu je sin doneo pištolj i da je ispod pištolja "još nešto, ali nije znao da su to nagazne mine".

"Služio sam vojsku u Titovo vreme i tada toga nije bilo. Nisam znao šta je to, pa sam sve stavio na tavan, a da sam znao, nikada to ne bih držao u kući u kojoj žive i moji unuci", rekao je Memić.

Memić je optužen da je sa sinom Nedžadom Memićem nabavljao oružje i municiju u BiH, koje je zakopavao na svom imanju. "Ništa nisam čuvao ni zakopavao. Ne znam kada je sve to stavljeno u buriće i zakopano", rekao je Memić.

Predsedavajući sudskog veća Milan Ranić pitao je optuženog da li zna ko su vehabije, a Memić je odgovorio da ne zna, ali da je razumeo da su to "pitomi i skromni ljudi", a da su kod njegovog sina Nedžada Memića, koji je hodža, dolazili mnogi mladi, a među njima i one koje su zvali vehabijama.

"Iz priča sam razumeo da njih neke hodže mrze jer su bolji od njih. Nedžad je dobar hodža, a neki nisu, jer im nikada nije dosta, koliko god da im se da, a ovi što ih zovu vehabijama nikada ništa nisu tražili", rekao je Memić, i dodao da muftija Muamer Zukorlić spada u one koji nisu dobri.

Optuženi ja naveo da je Zukorlić "u početku bio pravi, ali da je kasnije krenuo tamo, amo", a da je problem u Novom Pazaru to što mladi ljudi umiru od droge. Grupa je optužena i da je planirala ubistvo Zukorlića, kao i napade na policijsku stanicu u Novom Pazaru i džamiju u tom gradu.

Zamenik specijalnog tužioca Jovica Jovanović pitao je Memića kako je umro njegov sin Sadik Memić, a optuženi je odgovorio da ga je "ubila struja" i da je njegov sin učestvovao u ratu u BiH "na muslimanskoj strani". "Sigurno je bio na muslimanskoj strani, a ne na pravoslavnoj. Živeo je u Nemačkoj i u rat su ga poslale hodže iz Nemačke", rekao je Memić.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE