• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napad u Bugojnu - tek početak?

Napad u Bugojnu samo je početak užasa koji će u narednom periodu zahvatiti BiH, smatra Predrag Ćeranić.

 Napad u Bugojnu - tek početak? Izvor: MONDO

Stravičan teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu samo je početak užasa koji će u narednom periodu zahvatiti cijelu BiH - smatra stručnjak za obavještajno-bezbjednosna pitanja Predrag Ćeranić.

Ćeranić je za "Fokus" od utorka rekao da se nijedan građanin BiH, bez obzira da li se nalazi u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, ne može osjećati sigurnim dok god su u njegovoj neposrednoj blizini, potpuno slobodni i bez ikakve kontrole, pripadnici najradikalnijih vjerskih grupa, poput selefija.

"Odgovornost u ovom slučaju je dvojaka. U političkom pogledu, krivci za nemili događaj u Bugojnu su zvaničnici Islamske zajednice BiH i bošnjački politički vrh, koji godinama koketira s vehabijskim pokretom u BiH. U operativnom smislu, na odgovornost treba da budu pozvani predstavnici Obavještajno-bezbjednosne agencije i SIPA, ali i prvi ljudi Ministarstva bezbjednosti BiH, koji su se oglušili na sva moguća upozorenja stranih službi", smatra Ćeranić.

On je istakao da u prilog toj tvrdnji ide i podatak da je ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović nedavno izjavio da mu nije poznato da u BiH postoje grupe i pojedinci povezani sa međunarodnim terorizmom, iako je mjesecima prije toga na njegov sto dolazilo mnoštvo izvještaja i analiza iz cijelog svijeta.

Đeranić je podsjetio da su se Ahmetović i njegovi istomišljenici podsmijavali i izjavi izraelskog šefa diplomatije Avdigora Libermana koji je početkom ove godine upozorio da Al kaida glavninu svojih snaga iz Sjeverne Afrike prebacuje na Balkan, gdje najozbiljnije računa na svoje sljedbenike na Kosovu i u BiH.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Darko Trifunović je podsjetio da Libermanovo upozorenje nije jedino na koje su se oglušili zvaničnici u Sarajevu.

"U oktobru 2007. godine BiH je posjetio tim Komiteta za antiterorizam Savjeta bezbjednosti UN, koji je u razgovoru sa zvaničnicima otvoreno upozorio na prisustvo pojedinaca i grupa, povezanih s Al kaidom. Na to upozorenje niko, ali baš niko od nadležnih u BiH nije reagovao. Tadašnji ministar bezbjednosti Tarik Sadović nije se mnogo uznemirio ni poslije objavljivanja konsolidovane liste sponzora i pomagača međunarodnog terorizma, gdje su grupe i pojedinci iz BiH ponovo našli svoje mjesto. Umjesto da se pozabavi time, Sadović je rekao da su to sve stari podaci, te da u BiH živi samo jedan terorista, koji je zatražio od Savjeta bezbjednosti UN da ga skine s liste", rekao je Trifunović za "Fokus".

Nekadašnji savjetnik u Odjeljenju za pitanja terorizma i nekonvencionalnog ratovanja pri američkom Kongresu Jozef Bodanski prije nekoliko godina upozorio je vlasti BiH da na prostoru srednje Bosne i danas djeluje nekoliko različitih, ali dobro uvezanih grupa, odgovornih direktno Osami bin Ladenu. Bodanski je podsjetio da su američki istražni organi došli do tog podatka poslije jednog od krvavih napada u Bagdadu, koje su izveli šehidi iz Zapadne Evrope. Tačnije, naglasio je on tada, ti šehidi su obučavani u okolini Zenice, odakle su preko Italije prebačeni u Irak.

Angažman pripadnika Oružanih snaga BiH u Iraku i Avganistanu, složni su analitičari, jedan je od mogućih okidača teških terorističkih napada, koji će se, vjerovatno, dogoditi na području BiH - piše "Fokus".

Prema saznanjima "Večernjih novosti", ime Harisa Čauševića, koji je izveo napad u Bugojnu, ne nalazi se na spisku osoba iz BiH, koje je američki Stejt department i Savjet bezbjednosti UN označio kao povezane sa Al kaidom i opasnost po bezbjednost.

Listu je iz više izvora u bezbjednosnim agencijama potvrđeno da je Čaušević "bio samo pion vehabijskih vođa regiona".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE