• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvat Opsenica preuzeo mandat kao Srbin

Autor mondo.ba

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uručeni su sertifikati izabranim poslanicima, a svoj mandat preuzeo je i ''Srbin/Hrvat'' Goran Opsjenica.

 Goran Opsenica Srbin 2018 Izvor: MONDO/Petar Stojanović, ilustracija
Izvor: MONDO/Petar Stojanović, ilustracija

Goran Opsenica, član HDZ-a preuzeo je mandat kao predstavnik iz reda srpskog naroda, a on sam uprkos tome tvrdi da je Hrvat.

CIK je krajem oktobra prvo obavijestila javnost da "prema trenutnoj raspodjeli mandata nedostaju tri poslanika iz reda Srba u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH", a već početkom novembra nedostajala su samo dva i to nakon što je mandat dobio Hrvat Opsenica preko noći postao Srbin.

Opsenica je prvo demantovao ovakve vijesti.

"Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga", rekao je on 31. oktobra u Mostaru.

Uskoro je Centralna izborna komisija objavila da su kandidaturu Gorana Opsenice ovjerili a osnovu njegove izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on, kao svoje nacionalno izjašnjenje, naveo da je Srbin.

"Radi objektivnog informisanja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin", objavila je CIK 1. novembra.

CIK je medijima dostavio i skeniranu izjavu Gorana Opsenice, uz zaštićene lične podatke. Opsenica je to i poslije negirao, ali je mandat danas ipak prihvatio. 

Podsjetićemo se i na tadašnju izjavu predsjednika Centralne izborne komisije, Branka Petrića.

"Mi njega trebamo tretirati kao Srbina, al ne sporim njegovo hrvatstvo", izjavio je Petrić.

Iz SDP-a su juče najavili da će podnijeti krivičnu prijavu protiv službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE