• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Bugojnu dan žalosti

Na vanrednoj sednici Opštinskog vijeća Bugojno odlučeno je da se 29. juni proglasi Danom žalosti na teritoriji opštine.

 U Bugojnu dan žalosti Izvor: MONDO

Danas će u Bugojnu biti sahranjen policajac Tarik Ljubuškić, koji je u nedjelju poginuo u terorističkom napadu na policijsku stanicu u tom gradu.

Od posljedica eksplozije postavljene bombe, poginuo je policajac, a šest osoba je ranjeno.

Policajka Edina Hindić (26) teško je povrijeđena i nalazi se u bolnici u Sarajevu.

Danas će delegacija Opštinskog veća Bugojno obići mjesto događaja, a Bugojno će posjetiti i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Naser Palismanović koji je juče uhapšen na području Sarajeva zbog sumnje da je bio organizator terorističkog napada još se nalazi na kriminalističkoj obradi kod pripadnika agencija za policijsku zaštitu, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije mogao da precizira da li će Palismanović u toku dana biti izručen ovoj instituciji.

"Mi ne možemo požurivati policiju i kada oni završe svoj dio posla, Palismanović će biti predat nama", rekao je Grubešić Srni.

On je potvrdio da će, osim Palismanovića, Tužilaštvu BiH biti predata još dvojica učesnika u ovom terorističkom činu, ali nije želio unaprijed da kaže o kojim licima je riječ.

Policija je uhapsila Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu.

Uhapšeni su i Nermin Avdibašić i Adnan Haračić zvani Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, kao i Džemal Tojagić iz Gornjeg Vakufa.

Teoristički napad u Bugojnu su osudili svi domaći zvaničnici, a šefovi misija EU i njenih zemalja članica izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava i vlastima Bosne i Hercegovine.

"U potpunosti podržavamo agencije za sprovođenje zakona u njenim naporima da brzo privedu pred lice pravde one koji su odgovorni za ovaj čin nasilja koji zaslužuje kazne", saopštila je delegacija Evropske unije u BiH.

"Ovakva prezira vrijedna nedjela treba da ujedine sve ljude, političke lidere i vlasti Bosne i Hercegovine u odbrani njihove zemlje i održavanju njenih demokratskih vrijednosti", saopštila je EU.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH zatražila je danas od svih institucija sistema u BiH da preduzmu sve raspoložive mjere kako bi u najkraćem roku bili rasvijetljeni svi aspekti terorističkog napada u Bugojnu.

Komisija je najoštrije osudila teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na sjednici je Savjetu ministara BiH predloženo da pokrene proceduru izmjena i dopuna zakona kojima bi se dala veća ovlaštenja nadležnim agencijama u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i pooštravanje sankcija za ova krivična djela.

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH informisala je članove Komisije o izvještajima koji su dostavljeni institucijama na dalje postupanje i koji sadrže najbitnije informacije o licima koja su izvela teroristički napad u Bugojnu.

Članovi komisije podržali su održavanje parlamentarne rasprave o svim aspektima bezbjednosti u BiH.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu u nedjelju, 27. jula, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE