• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ostaje bez trgovinskih ustupaka

BiH ostaje bez daljih trgovinskih ustupaka od EU jer svoj ustav još nije uskladila sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, izjavio Pjer Mirel

 BiH ostaje bez trgovinskih ustupaka Izvor: MONDO

BiH ne može očekivati dalje trgovinske koncesije i ustupke od EU s obzirom da Ustav BiH još nije usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čime je prekršen i Privremeni sporazum između BiH i EU, izjavio je direktor Odjeljenja za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel.

Prema njegovim riječima, to je jedna od neposrednih posljedica, a ostale posljedice ukoliko se Ustav dovoljno brzo ne uskladi sa ovom konvencijom, sigurno će uslijediti.

"Rok za implementaciju presude Suda u Strazburu je istekao, a ako usklađivanje Ustava potraje previše dugo Evropska komisija će sa državama članicama EU morati da razmotri posljedice", rekao je Mirel novinarima, nakon sastanka Privremenog odbora za praćenje provođenja Privremenog sporazuma između EU i BiH.

Mirel je apelovao da parlament BiH usvoji zakon o popisu, jer će u suprotnom BiH biti jedina država u regionu koja sljedeće godine neće imati popis, a biće i prepreka u dijalogu BiH sa EU i Evropskom komisijom, kao i predpristupnim fondovima EU.

Kao veoma važno postignuće, Mirel je ocijenio usvajanje Strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, te pozitivne pomake na usvajanju zakonodavstva protiv diskriminacije, uspostavljanje savjeta za nacionalne manjine, te regionalnu saradnju u oblasti pravne pomoći.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić istakla je da su osim ovih oblasti predstavnici Evropske komisije iz Brisela pohvalili i napredak u oblasti zakonodavstva koje se tiče intelektualnog vlasništva, tahografa, slobode kretanja robe - metrologije, ustupanja hrvatskog prevoda EU zakonodavstva, te zajedničkih sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske.

Savićeva je istakla da Operativno tijelo za državnu pomoć na državnom nivou, neće biti uspostavljeno do 1. jula, što je bilo predviđeno Privremenim sporazumom između BiH i EU.

"To se nije desilo, ali prije nekoliko dana prema Evropskoj komisiji je upućen prijedlog zakona u vezi sa ovim pitanjem, o čemu će se Komisija u narednih nekoliko dana izjasniti, tako da očekujemo dalji rad na tom zakonu koji će pozitivno riješiti formiranje ovog tijela", rekla je Savićeva na konferenciji za novinare.

Privremeni odbor BiH i EU čine predstavnici Evropske komisije iz Brisela, Delegacije EU u BiH i predstavnici institucija BiH.

biH i EU potpisale su 16. juna 2008. godine u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi ugovorni odnos BiH sa Unijom i potvrda statusa potencijalnog kandidata za članstvo.

Privremeni sporazum stupio je na snagu 1. jula 2008. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE