• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Verhagen: Hag ključ za evropske integracije

Ključni uslov za nastavak evropskih integracija Srbije jeste puna saradnja sa Haškim tribunalom, izjavio je ministar spoljnih poslova Holandije.

 Verhagen: Hag ključ za evropske integracije Izvor: MONDO

Maksim Verhagen je podsetio da je njegova zemlja, u saradnji sa ostalim članicama EU, formulisala uslove koje Srbija mora da ispuni kako bi nastavila proces pridruživanja Uniji, a ključni uslov je, kako je naglasio, puna saradnja sa Hagom.

Prema rečima šefa holandske diplomatije, još tokom pregovora sa Srbijom radi potpisivanja Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju naglašeno je da je nužno suzbijanje politike nekažnjavanja i saradnja s Tribunalom.

Holandija želi da pomogne Srbiji u sprovođenju reformi na putu ka EU, da ohrabri proevropske snage u društvu i dosad joj je već dala 50 miliona evra za razvoj, rekao je Verhagen u intervjuu televiziji B92 i dodao da je on predložio politički sporazum kojim bi se ubrzao proces izdavanja viza.

Ta ponuda, prema njegovim rečima, još važi, iako ju je vlada Srbije odbacila.

Holandski ministar je izrazio nadu da će Srbija "prepoznati svoju budućnost unutar evropskih struktura."

"Verujem da ćemo tek tada, ako Srbija bude zajedno s nama u EU, biti u mogućnosti da okrenemo novu stranicu u istoriji", izjavio je Verhagen.

On je podsetio da evropske države koje su u prošlosti vodile ratove, sada, kroz evropsku saradnju, ostvaruju veći napredak, bezbednost i stabilnost u regionu.

"Što se toga tiče, zalažem se za to da sve zemlje Balkana koje su ratovale jedne s drugima, u poslednjem ratu u Evropi posle Drugog svetskog rata, zajedno s drugim evropskim zemljama postanu članice EU", rekao je Verhagen za B92.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE