• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudski predmeti na Internetu

U BiH u svim redovnim sudovima od danas je dostupan veb servis "Pristup sudskim predmetima putem Interneta"

 Sudski predmeti na Internetu Izvor: MONDO

Servis strankama u postupku, njihovim zakonskim zastupnicima i punomoćnicima, korisnicima servisa, omogućava uvid u vlastiti predmet putem Interneta, osim predmeta iz krivičnog referata.

Na ovaj način korisnici servisa trenutno će biti informisani o događajima i promjenama koji nastupe tokom procesuiranja predmeta.Prilikom pokretanja sudskog postupka, službenici u pisarnicama sudova, na lični zahtjev stranke, izdavaće "Potvrdu o izdavanju koda" na kojoj su ispisani Broj sudskog predmeta (BSP), koji jednoznačno označava svaki sudski predmet, i Jedinstveni pristupni kod (JPK), koji na jedinstven način identifikuje stranku u sudskom postupku.

U saopštenju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH objašnjava se da stranke koje imaju pokrenut postupak pred sudom, svoju potvrdu koja sadrži JPK mogu dobiti od službenika u pisarnici suda uz predočenje identifikacionog dokumenta i BSP-a. Nakon što dobije potvrdu koja sadrži BSP i JPK, korisnik servisa može ostvariti pregled podataka o predmetu po uspješno izvršenoj autentifikaciji na www.pravosudje.ba/predmeti.

Prijava na informacioni sistem i korištenje veb servisa moguća je korištenjem kombinacije BSP-a i JPK-a ili korištenjem korisničkog računa, koji je posebno koristan za advokate i stranke koje imaju veći broj predmeta pred sudovima.Neophodne informacije o pristupu i pregledu podataka korisnici servisa mogu pročitati u Uputstvu o korištenju veb servisa (www.pravosudje.ba/predmeti/uputstvo) ili dobiti u pisarnicama sudova. Ukoliko imaju problema prilikom korištenja veb servisa, korisnici se mogu obratiti Timu za podršku putem elektronske pošte - [email protected].  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE