• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjesec dana pritvora osumnjičenim za Bugojno?!

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana za petoro osumnjičenih da su učestvovali u terorističkom napadu u Bugojnu

 Mjesec dana pritvora osumnjičenim za Bugojno?! Izvor: MONDO

Tužilac Posebnog odsjeka za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju  uputio je prijedlog za određivanje pritvora za Č.H. (26), P.N. (36), O.E. (27), K.N. (37) i  Š.H. (40). Zahtjev je podnesen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i činjenice da su osumnjičeni za teško krivično djelo protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

Tužilaštvo je u raspravi pred Sudom BiH zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora Harisu Čauševiću, zvanom Oks, osumnjičenom za teroristički napad u Bugojnu, dok je branilac po službenoj dužnosti rekao da se na osnovu dokaza Tužilaštva BiH ne može utvrditi da li je Čaušević počinio ovo krivično djelo. Pred Sudom BiH rečeno je da će u zakonskom roku biti donesena odluka da li će osumnjičenom biti određen  jednomjesečni pritvor.

Tužilac Ozrenka Nešković istakla je da Čauševiću treba da bude određen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, mogućnosti bjekstva i ponovnog izvršenja istog krivičnog djela."Osumnjičeni je u Tužilaštvu BiH priznao izvršenje ovog krivičnog djela i uputio na drugo lice koje je kao saučesnik učestvovalo u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu", rekla je Neškovićeva.

Ona je naglasila da bi puštanjem na slobodu Čauševića bila ugrožena bezbjednost građana Bugojna, ali i BiH. Čauševićev branilac po službenoj dužnosti Edin Šabanović rekao je da se na osnovu dokaza Tužilaštva BiH ne može utvrditi da li je Čaušević počinio krivično djelo za koje je osumnjičen.  "Na osnovu izjava Čauševića ni u kom slučaju ne može se utvrditi da je priznao izvršenje navedenog krivičnog djela, odnosno da je postavio bijelu platnenu vreću pred Policijskom stanicu u Bugojnu", smatra Šabanović. On je napomenuo da su prilikom hapšenja, ali i nakon njega, Čauševiću nanesene povrede glave, trupa i ekstremiteta.

Čaušević je u obraćanju Sudu BiH naglasio da je po nacionalnosti Bosanac, solidnog imovinskog stanja. On je istakao da mu je zabranjeno da se brani ćutanjem i da je pod pritiskom dao izjavu u Tužilaštvu BiH.  Na licu Harisa Čaušević vidljive su povrede, a zbog oštećenja čašice koljena na lijevu potkoljenicu stavljena mu je langeta.        

Zahtjev je upućen i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli uništiti tragove koji su važni za krivični postupak, te uticati na svjedoke, saučesnike i prikrivače.  Osumnjičeni su pod istragom da su 27. juna u 4.50 časova učestvovali u terorističkom napadu na zgradu Policijske stanice Bugojno, kada je eksplodirala nepoznata naprava od koje je smrtno stradao jedan policijski službenik, a teže povrijeđeno više ovlaštenih službenih lica

Tužilaštvo je saopštilo da je tom prilikom pričinjena i velika materijalna šteta na zgradi Policijske stanice, okolnim stambenim objektima i vozilima.   Ovo krivično djelo veoma je uznemirilo javnost u BiH, što svakako dodatno opravdava izricanje mjere pritvora, jer bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.  U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu u nedjelju, 27. juna, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.         

  (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE