• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon Srpske u skladu sa Dejtonom

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS usvojiti zakon o statusu državne imovine u skladu sa Dejtonom.

 Zakon Srpske u skladu sa Dejtonom Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS, u skladu principima Ustava i Dejtonskog sporazuma, usvojiti zakon statusu državne imovine koja se nalazi na terotoriji Srpske i poručio da visoki predstavnik ne odlučuje o ovom pitanju.

"Zakon o zabrani raspolaganja imovinom RS, koji je namtenuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, odredio je potrebu da se donese novi zakon na nivou RS. Taj zakon sada predlažemo parlamentu RS", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je Nacrt zakona o imovini RS suprotan pronalasku rješenja u ovoj oblasti.

Dodik je ocijenio da Incko ne odlučuje o državnoj imovini, jer je to pitanje "vještački dovučeno u OHR, pravnim nasiljem nad Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH".

Premijer RS podsjetio je da Dejtonski sporazum potvrđuje da entitetu pripada imovina koja se nalazi na njegovoj teritoriji, te da se na bazi toga došlo do privatizacije državnog kapitala u RS i Federaciji BiH, čime je potvrđeno to ustavno i dejtonsko opredeljenje.

"Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun je arogancijom nametnuo zakone o zabrani raspolaganja imovine RS, čime je definitivno priznao da ta imovina pripada RS, nakon čega je Savjet ministara BiH 2005. godine greškom srpskih predstavnika donio odluku o obuhvatu te imovine, što predstavlja ključni problem", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je popis te imovine, koji je proveo OHR, pokazao da je 85 odsto te imovine iz RS i da se značajno može narušuti balans teritrorijalne raspodjele u BiH.

On je podsjetio da je OHR 1998. godine potvrdio da imovina pripada entitetima i da je od tada stav mijenjao tri puta.


Incko je juče, nakon sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK), rekao da je Vlada RS usvojila Nacrt zakona o imovini koji je suprotnost od pronalaska rješenja u ovoj oblasti.
On je rekao da se protivi svim unilateralnim rješenjima kada je riječ o imovini, podsjetivši da je u Federaciji BiH bio unilateralan pokušaj knjiženja državne imovine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE