• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši direktor "Željeznica" osuđen na godinu i deset mjeseci

Bivši generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Sreten Telebak (63) je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i 10 mjeseci.

 Bivši direktor "Željeznica" osuđen na godinu i deset mjeseci Izvor: MONDO

Osuđen je zbog zloupotrebe službenog položaja u pokušaju i nesavjesnog rada u službi u vezi sa za višemilionskim zloupotrebama u ovom javnom preduzeću, potvrdila je Srni portparol Sepcijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Presudom Posebnog odjeljenja za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala Okružnog suda u Banjaluci, osim prvooptuženog Telebaka osuđeno je još 12 lica na kazne zatvora od godinu i mjesec dana do tri mjeseca zatvora u vezi sa malverzacijama u ovom preduzeću od 2001. do 2006. godine.

Bivši član Upravnog odbora "Željeznica RS" Cvijan Filipović osuđen je na mjesec dana zatvora, a bivši član UO Zoran Stjepanović, Zoran Pušac, Srećko Šaran, Branko Petković, Branislav Carević, Milovan Kovačević i Momčilo Vračar na po tri mjeseca zatvora za nesavjestan rad u službi, dok su Goran Kunić i Radenko Banović, osuđeni nepravosnažno na po 10 mjeseci.

Uslovna kazna od šest mjeseci izrečena je Slavici Šurlan, zemljišno-knjižnoj referentici u Osnovnom sudu u Prijedoru.

Bivši predsjednik Upravnog odbora Željeznica RS Borka Trkulja je u maju prošle godine priznala odgovornost za nezakonite prodaje i raspolaganje vagonima i u martu ove godine je zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi osuđena na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora i novčanu od 5.000 KM.

Osuđenima se stavlja na teren nezakonita prodaja i raspolaganje sa 104 teretna vagona koji su vlasništvo "Željeznica RS" ukupne vrijednosti 1.603.000 KM, zatim nezakonito raspolaganje zemljištem u državnoj svojini, čime je Trgovačko-ugostiteljskom preduzeću "Peti neplan" iz Niševića kod Prijedora, omogućeno uvođenje u posjed tog zemljišta.

Telebak je optužen da je bez odluke Upravnog odbora "Željeznica" zaključio i potpisao ugovor o prodaji 89 teretnih vagona vlasništvo tog preduzeća s "Panon vagonom" iz Subotice po cijeni od 294.000 evra, iako je njihova tadašnja tržišna vrijednost bila 1.354.000 KM.

Telebak i drugi uhapšeni su prije tri godine na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva RS-a, koje je očekivalo osuđujuće presude, dok Telebakov advokat Jasminka Jovišević ističe da je zatečena ovom presudom i smatra da nije bilo osnova za osudu, jer, kaže, nema dokaza da su Telebak i Cerević, koga je također branila, počinili krivično djelo.

Ona je najavila žalbu na presudu, te konstovala da u ovom postupku nema oštećenih.

Ovaj sudski proces počeo u novembru 2008, skoro godinu i po dana nakon hapšenja i privođenja osumnjičenih u Specijalno tužilaštvo u Banjaluku.

Četrnaesti optuženi Slobodan Mirković, koji se u međuvremenu pokajao i sporazumno priznavši krivicu odlučio svjedočiti protiv ostalih u ovom slučaju, pronađen je ranije mrtav u Doboju, nakon što je iza zgrade u kojoj je živio pucao sebi u glavu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE