• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanskom Srbinu prijeti protjerivanje iz SAD?!

Milenku Krstiću prijeti ekstradicija jer pri traženju vize nije prijavio da je bio u Vojsci RS, Zvorničkoj brigadi koja je pokrivala i Srebrenicu.

 Bosanskom Srbinu prijeti protjerivanje iz SAD?! Izvor: MONDO

Milenko Krstić, bosanski Srbin koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdio je da je, kada je podnosio zahtjev za vizu u tu zemlju, nije prijavio da je služio u vojsci Republike Srpske (RS), zbog čega mu, kako danas najavljuju američke vlasti, prijeti protjerivanje.

Krstić je bio u sastavu Zvorničke brigade Vojske RS koja je učestvovala u borbama oko Srebrenice 1995.
Njegov branilac Kristofer Šac izjavio je da nije bilo nikakvog dokaza da je Krstić počinio ratni zločin.

Pomoćnik državnog tužioca SAD Dejv Etkinson izjavio je da Krstiću prijeti protjerivanje po osnovi davanja lažnih podataka u dokumentima za vizu.

Optužnicu protiv Krstića je sud u saveznoj državi Oregon odbacio 2007, ali je ove nedjelje federalni apelacioni sud poništio tu odluku.

Krstić je rudarski inženjer, koji je radio u štabu brigade, daleko od Srebrenice, i, po vlastitom svjedočenju, nije učestvovao niti znao za masovna ubijanja.

Širom SAD sudi se većem broju Srba iz Bosne i Hercegovine po sličnim optužnicama, od kojih nijedna nije za ratne zločine

Do pokretanja tih procesa došlo je kada su američki zvanicnici došli do spiska vojnika koji im je dao Haški tribunal i uporedili ga sa spiskom Srba koji su tražili vizu u SAD.

Na nekoliko sličnih procesa u SAD, sudovi su odbacivali optužbe, pošto im je predočeno da u zahtjevu za azil pitanje nije jasno postavljeno, odnosno traži se odgovor da li je podnosilac zahtjeva nekada služio u nekoj stranoj vojsci. Optuženi su na to, po pravilu, odgovarali da nisu.

Ovaj proces skrenuo je pažnju američke javnosti zato što je Krstićeva ćeka  Danijela ove godine izabrana za mis države Oregon. Danijela je izjavila da je njen otac nevin i da se nada da će pravda pobijediti.

Krstić živi gradu Bivertonu, sa suprugom i dvije kćerke. Sve članice porodice Krstić imaju americko državljanstvo, a lokalna štampa pominje mogućnost da bi i one mogle biti proterane.

Branilac Šac je najavio da će se žaliti, ukoliko treba i Vrhovnom sudu SAD.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE