• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudijama regres 2.433 KM

Sudije Ustavnog suda BiH ove godine dobiće regres u visini tri prosječne plate u ovoj zemlji ili 2.433 KM.

 Sudijama regres 2.433 KM Izvor: MONDO

Sudije Suda BiH, koje će dobiti regres od 2.100 KM, insistiraju da dobiju 2.433 KM, isto kao i oni iz najviše sudske instance u BiH, pišu   "Nezavisne novine".

Tužilaštvo BiH obračunalo je regres u skladu sa zakonom, pa će i tužiocima biti isplaćeno 2.100 KM, jer oni nisu ni tražili više.

U Ministarstvu finansija i trezora objasnili su da na osnovu Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH imaju pravo na regres u visini 50 odsto od osnovne plate sudije Ustavnog suda BiH.

Kako je Ustavni sud BiH internom odlukom povećao plate, sada je osnovna plata sudije u toj instituciji 4.866 KM, a ranije je bila 4.200 KM, pa je i regres bio 2.100 KM. Ova najviša sudska instanca u državi ima devet sudija, pa će za njihov regres sada trebati ukupno 21.897 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH rekli su da će isplatiti sudijama i tužiocima regres u skladu sa zakonom, a ne na osnovu nekih drugih odluka, što bi trebalo da znači da će to biti 2.100 KM.

Nakon ovih informacija o finansijskom doprinosu godišnjim odmorima sudija i tužilaca, u sjeni ostaje isplata regresa od 586 KM za oko 22.000 zaposlenika u institucijama BiH. Za isplatu regresa u institucijama BiH potrebano je oko 13 miliona KM. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE