• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokić: Gregorijan mi prijeti!

Član Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz RS Vladimir Dokić tvrdi da dobija prijetnje od supervizora za Brčko Rafija Gregorijana

 Dokić: Gregorijan mi prijeti! Izvor: MONDO

On tvrdi da prijetnje dobija od kada je odbio da učestvuje u primjeni nametnutog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH. 

Dokić je istakao  da on, kao predstavnik RS u DERK-u  nije mogao da ignoriše stavove Vlade i Narodne skupštine RS koje taj zakon nisu prihvatile.

"Najbrutalniji je bio na konferenciji za novinare 16. februara ove godine. Tada je novinarima rekao da će se utvrditi moja građanska i krivična odgovornost. Ovih dana, tražeći opravdanje za vlastite promašaje, ponovo manipuliše mojim imenom, a iz medija sam saznao da će protiv mene podići krivičnu prijavu", rekao je Dokić za "Glas Srpske".

On ističe da su prijetnje izrečene i na sastanku održanom 23. decembra 2009. godine i ponovljene u pismu od 30. decembra 2009. godine.
"Optužba supervizora da sam krivac za nastalu finansijsku štetu  čvrst je dokaz da on  u fazi donošenja zakona  nije razumio ono što je uporno nametao. On je tek sada shvatio da će primjenom nametnutog zakona doći do povećanja cijene  električne energije za potrošače u Brčkom", rekao je Dokić.

 Dokić ističe da je zakon o električnoj energiji za Brčko u potpunoj koliziji sa svim preporukama i direktivama EU, a da je tim zakonom, osim propisane obaveze isporuke električne energije, utvrđena i obaveza DERK-a da reguliše proizvodnju, distribuciju i snabdijevanje distrikta električnom energijom.

"Zakon nisu prihvatile ni Vlada ni Narodna skupština RS. Razlog za to je nametanje pomenutih obaveza DERK-u. Već imamo dvije osposobljene entitetske regulatorne komisije koje se bave upravo tim poslovima i koje te poslove mogu da obavljaju bez ikakvih dodatnih troškova, što nije slučaj sa DERK-om", navodi Dokić.

Domaćinstva u Brčko distriktu plaćaju  od juče /pa do kraja godine/  električnu energiju za 5,5 procenata skuplje nego do sada, nakon što je glavni snabdjevač i distributer  Javno preduzeće "Komunalno Brčko" počelo kupovati struju od federalne "Elektroprivrede BiH".    Kupovina struje iz Federacije BiH nametnuta je nalogom supervizora, iako je skuplja za skoro 38 odsto u  odnosu na  cijenu ranijeg snabdjevača "Elektroprivredu RS".

Nalogom supervizora Rafija Gregorijana predviđeno je da razlika u poskupljenju između nabavne i cijene koju će plaćati građani, bude namirena iz, distriktu pripadajućih, sredstava po osnovu sukcesije SFRJ u iznosu od 2,5 miliona maraka, dok će ostala sredstva u iznosu od 600 hiljada maraka  pokriti JP  "Komunalno Brčko" iz vlastitih rezervi. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE