• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o popisu bez podrške SNSD-a?!

Delegati SNSD-a u će odbiti zakon o popisu ako bude sadržavao odredbu prema kojoj bi 1991. godina bila osnov za strukturisanje vlasti u BiH,

 Zakon o popisu bez podrške SNSD-a?! Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da bi, ukoliko zakon o popisu stanovništva BiH bude sadržavao odredbu prema kojoj bi 1991. godina bila osnov za strukturisanje vlasti u BiH, on bio protiv Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, i da će delegati SNSD-a u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH odbiti takav zakon.

 "SNSD je juče na sjednici Izvršnog odbora donio odluku kojom traži od svojih predstavnika u Domu naroda  da odbiju takav zakon o popisu stanovništva BiH, jer je to još jedna podvala i podmetanje koje dolazi iz Sarajeva, koje hoće da derogira način konsituisanja i odlučivanja u BiH. To je pokušaj uvođenja promjene strukturisanja vlasti u BiH", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
 On je naglasio da Ustav BiH nije predvidio da popis iz 1991. godine bude osnova za strukturisanje vlasti, ali da  se sada to "želi uvesti na mala vrata", dok se ne riješi problem izbjeglica i njihov povratak, što govori o želji da se taj popis "trajno zadrži".

Dodik je naveo da "već postoji određenje" o 1991. godini, što su nametnuli stranci "koji u BiH silu primjenjuju godinama i domaći poltroni koji su se te sile bojali". On je naglasio da BiH ima svoj Ustav i Dejton, te da se ne može praviti drugi balans od uspostavljenog.
Prema Dodikovim riječima, koliki značaj za Federaciju BiH ima odredba u kojoj se pominje 1991. godina, govori i to što je to za nju "pitanje života i smrti".

Dodik je rekao da je poznato kako radi "onaj sumnjivi Ustavni sud BiH, koji ima trojicu stranih sudija i dvojicu Bošnjaka, koji mogu da donesu bilo kakvu odluku". "Na bazi tako donesenog zakona, dobili bismo apelaciju Ustavnom sudu i sigurno promjenu strukture odlučivanja. To je na mala vrata rušenje entitetske zaštite na nivou BiH", istakao je premijer RS.
Dodik je rekao da mu je žao što su SDS i PDP glasali za zakon, jer nisu prihvatili argumentaciju SNSD-a.
 "Najveće mešetaranje na tome je pravio Branko Dokić, koji je čak predstavljao lažne podatke da u RS ima podršku. Možda je imao PDP-a, ali ne i našu. Žao mi je što se nije pokazala spremnost iz RS da razumiju argumentaciju o kojoj smo govorili, a to je da se na taj način urušava balans uspostavljen na nivou BiH, koji se mora očuvati, jer je osnov BiH", rekao je Dodik.

 Predstavnički dom parlamenta BiH prije dva dana je usvojio Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, koji sada treba da prođe i proceduru u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE