• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željeznice RS: Uskoro nove optužnice

Nadležni organi u BiH i RS vode istrage o poslovanju i pranju novaca preko željeznica u RS i FBiH i mogu se očekivati nove optužnice, saznaju "Nezavisne novine".

 Željeznice RS: Uskoro nove optužnice Izvor: MONDO

U optužnici koja je ove sedmice podignuta u Zagrebu protiv čelnika "Hrvatskih željeznica" navodi se da su bitnu ulogu u izvlačenju novca iz tog preduzeća imali "šefovi" željeznica u RS i FBiH koji su dobijali za te poslove dobre provizije. O tome je pred hrvatskim sudom svjedočio jedan od optuženih za višemilionsku pronevjeru u tom preduzeću Andrija Sarić.

Čelnici ''Hrvatskih željeznica'' terete se da su pare izvlačili preko četiri firme u Austriji i BiH: "Rejl kargo lodžistik", "BH kargo", "Internešnel vagon servis" i "Ojl kargo internešnel".

Izvor blizak istragama koje se vode u vezi s poslovanjem "Željeznica RS" kaže da tragovi idu u više pravaca i da može da kaže da je u tom javnom preduzeću, dok je na njegovom čelu bio Sreten Telebak, bilo pranja novca, piše list.

Nekadašnji pomoćnik generalnog direktora za investicije i razvoj "Železnica RS" Ratko Đuričić rekao je da su Srbija i Hrvatska riješile da se obračunaju s kriminalom na željeznicama i da vjeruje da slična akcija mora da uslijedi i u BiH.

On je naglasio da su sve željeznice koje su nastale poslije raspada nekadašnje Jugoslavije funkcionisale na sličan način i da su, vjerovatno, u BiH, kao i u Srbiji i Hrvatskoj, pojedinci mogli da koriste slabosti sistema zarad ličnog interesa.

Jedan od nekadašnjih šefova "Željeznica RS", koji je želio da ostane anoniman, istakao je da pravljenje fiktivnih faktura, za šta se sudi čelnicima ''Hrvatskih željeznica'' i špediterske firme "Agita" u Hrvatskoj, nije moguće ako u njega nisu uključeni svi direktori željeznica u okruženju.

On je rekao da je "Agita", za koju su radili u hrvatskoj optuženi Sarić i Vladimir Vasiljević, poslovala i u BiH, ističući da je u FBiH gotovo imala monopolski položaj.

Međutim, on kaže da je u RS milionske poslove dobijala firma SGB, koju je formirala bivša predsjednica Upravnog odbora "Železnica RS" Borka Trkulja, dodajući da je, pritisnuta optužbama da se tu radi o klasičnom sukobu interesa, tu firmu prepisala na Vasiljevića, kojeg traži Hrvatska.

Bivši direktor "Železnica RS" Sreten Telebak u procesu koji je vođen pred Okružnim sudom u Banjaluci osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog nelegalne prodaje 104 vagona i nezakonitog raspolaganja zemljištem u državnoj svojini. Osuđeno je još 12 funkcionera sa željeznica kaznama od šest do 13 mjeseci zatvora. Borka Trkulja ranije je sa Specijalnim tužilaštvom RS sklopila sporazum o priznanju krivice i osuđena je na osam mjeseci zatvora, uslovno i novčanu kaznu od 5.000 maraka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE