• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nastoje da sruše entitetsku zaštitu

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će od poslanika ove stranke tražiti da odbiju Prijedlog zakona o popisu, jer se njime nastoji srušiti sistem entitetske zaštite.

 Dodik: Nastoje da sruše entitetsku zaštitu  Izvor: MONDO

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će od poslanika ove stranke u Domu naroda parlamenta BiH tražiti da odbiju Prijedlog zakona o popisu, jer se njime na mala vrata nastoji srušiti sistem entitetske zaštite.

Dodik je za "Fokus" rekao da Ustav BiH nije predvidio da popis iz 1991. godine bude osnova za konstituisanje vlasti.

"To je još jedna podvala i podmetanje koje dolazi iz Sarajeva, kojom se nastoji derogirati način odlučivanja i konstituisanja u BiH. Postoji Ustav BiH koji nije predvidio da popis iz 1991. godine bude osnova za konstituisanje vlasti. Sada se na mala vrata želi uvući da popis iz 1991. godine bude osnova, iako rezultati tog popisa nikada nisu legalizovani", rekao je Dodik.

Dodik, koje je i premijer RS istakao je da ovaj popis nije usvojio bilo koji organa u BiH.

"Tražiti da taj popis bude osnova sve do provođenja Aneksa sedam, govori o tome da se trajno želi zadržati 1991. godina. U RS postoji određenje da je popis iz 1991. godine osnova, ali to su silom nametnuli stranci, ali i naši poltroni, koji su se te sile bojali", rekao je Dodik.

On je istakao da BiH ima balans uspostavljen Dejtonom, te da se drugi balans se ne može praviti.

"Zadrži li taj zakon član 48, znači da je protivustavan, protiv Dejtona, kao i uspostavljenog balansa. O važnosti tog člana dovoljno govori što se u Federaciji BiH to doživljava kao pitanje života i smrti. Mi ne smijemo biti naivni, iako je PDP glasala za taj zakon. Nisu prihvatili argumentaciju, koju smo ponudili", rekao je Dodik.

Dodik kaže da je riječ o pokušaju promjene strukture odlučivanja.

"Na bazi takvog zakona sutra bi dobili apelaciju Ustavnom sudu, sa zahtjevom da se promijeni struktura odlučivanja. To je rušenje sistema entitetske zaštite na mala vrata, na nivou BiH. Žao nam je što su SDS i PDP glasali za to. Ovo je najbolji put da se sruši BiH, iako nisam protiv rušenja, ali ipak mislim da do tada trebamo poštovati Ustav BiH", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE