• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agencije BiH neefikasne u borbi protiv terorizma

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da se obavještajno-bezbjedonosne službe ne bore efikasno protiv terorizma.

 Agencije BiH neefikasne u borbi protiv terorizma  Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da entitetske vlasti od obavještajno-bezbjednosnih službi BiH ne dobijaju nikakve informacije o terorističkim aktivnostima, a da sadašnja situacija pokazuje da se one ne bore efikasno protiv terorizma.

Radojičić je istakao da je problem institucija BiH ili onih formiranih u oblasti bezbjednosti što su tamo infiltrirani ljudi koji svjesno ili nesvjesno gledaju na problem terorizma, prvenstveno radikalnog islama, ili ne žele da ga istražuju i procesuiraju ili na njega gledaju čak blagonaklono.

"To vuče svoje korijene iz ratnog perioda pa nadalje iz raznih obavještajnih i paraobavještajnih ilegalnih struktura, koje su se infiltrirale na pojedinim mjestima i koje sada dijelom opstruišu, a dijelom ne smiju da se suprotstave ovome", rekao je Radojičić za "Glas Srpske".

On je naglasio da kada bi Srpska imala svoje nadležnosti u toj oblasti, ne bi imala tu vrstu problema koja je isključivo u vezi sa Federacijom BiH i koja vuče svoje korijene dvadesetak godina unazad.

"RS bi imala pretpostavku da se protiv toga puno efikasnije bori, ali su joj oduzete nadležnosti", rekao je Radojičić i dodao da se godinama upozorava na prikriveni problem postojanja terorističkih grupa i pojedinaca na području BiH, ali se taj problem "gura pod tepih".

Radojičić je podsjetio da je ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović prije nekoliko mjeseci rekao da nema bezbjednosnih prijetnji, dok danas obavještajne službe govore suprotno.

"Ko tu govori neistinu to veoma teško možemo tvrditi, ali kada se nešto desi, onda svi peru ruke i niko nije kriv. Građani ne osjećaju u ovom momentu dovoljno pouzdanosti i sigurnosti u ono što rade državni organi, jer su godinama, neki od njih svjesno, a neki nesvjesno, vrlo blagonaklono se ponašali prema onima koji su identifikovani kao teroristi, pojedinačno ili grupno i dozvoljavali, recimo da se razvijaju čitave lokalne zajednice izvan sistema ustavnog uređenja BiH", rekao je Radojičić.

Komentarišući optužbe supervizora za Brčko Rafija Gregorijana u vezi sa snabdjevanjem distrikta električnom energijom, Radojičić je rekao da taj problem nije postojao dok se nije umiješao OHR.

On je rekao da svako obraćanje Arbitražnom tribunalu može biti isključivo maliciozno, jer je problem iskonstruisao OHR koji sad od toga pravi još veći problem.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, Radojičić je rekao da će se poslije izbora povećati pritisak najprije zbog implementacije presude suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" uz koji će, kako je naveo, uslijediti i određene prijetnje, poput prijetnji suspenzijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, članstva u Savjetu Evrope.

On je naglasio da u ustavnim promjenama Srpska treba čvrstu poziciju, stabilnu i kompaktnu vlast i dijalog pozicije i opozicije jer, kako je rekao, ako je vlast slaba i posvađana i ako nema dijaloga sa opozicijom onda su poteškoće u bilo kakvoj odbrani ustavne pozicije, velike.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE