Zbog zagadjenja vazduha stize inspektor iz Svedske

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Zbog zagađenja vazduha stiže inspektor iz Švedske

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Inspektor iz Švedske trebalo bi da dođe u BiH, gdje će boraviti godinu dana, te obučavati naše inspektore za nadzor industrijskih i drugih subjekata u smislu da li poštuju propise o kvalitetu vazduha.

fabrika zagađenje proizvodnja ekologija vazduh smog fabrike industrija industrije Izvor: Mondo/Goran Sivački

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukazuju da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja na svijetu i spada u tri zemlje s najvišim procentom mortaliteta povezanim sa zagađenjem vazduha, a bh. vlasti će se, u saradnji sa švedskim partnerima, s ovim problemom u narednim godinama uhvatiti u koštac.

Vlada RS nedavno je prihvatila Informaciju o projektu “Pomoć BiH u poboljšanju kvaliteta vazduha i upravljanju kvalitetom vazduha”, u kojoj je navedeno da su institucije nadležne za praćenje kvaliteta vazduha nedovoljno opremljene da efikasno prate i rješavaju ovaj kompleksan problem, podsjećaju "Nezavisne novine".

Švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), u dijalogu sa predstavnicima Ambasade Švedske i Švedske agencije za razvoj saradnje (SIDA) u BiH, pokrenula je aktivnosti da se ispitaju mogućnosti za razvoj programa koji bi pomogao u rješavanju nekih od glavnih izazova s kojima se BiH susreće u oblasti zagađenja vazduha, te je kreiran projekat kojim bi se pružila pomoć institucijama u BiH u oblasti smanjenja zagađenosti vazduha”, saopšteno je tada iz Vlade RS.

Zagađenje vazduha: Ovako to rješavaju u Evropi

Pomoć institucijama u BiH bi se, između ostalog, postigla putem osiguranja kapaciteta za mjerenje, praćenje i upravljanje podacima o kvalitetu vazduha, pružanjem podrške ekološkoj inspekciji, izradom studija o izvorima zagađenja i slično.

Dušanka Makivić, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću Inspektorata RS, kaže da u Republici Srpskoj trenutno radi pet republičkih ekoloških inspektora i 26 ekoloških inspektora na lokalnom nivou, odnosno na teritoriji gradova i opština.

Po njenim riječima, kada je riječ o kontroli kvaliteta vazduha, Zakonom o zaštiti vazduha propisano je da jedinica lokalne samouprave na svojoj teritoriji uspostavlja lokalnu mrežu mjernih stanica, odnosno mjernih mjesta za praćenje kvaliteta vazduha.

“Monitoring kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži obavlja se prema propisu koji za svoju teritoriju donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, a koji mora biti usklađen sa navedenim zakonom”, kaže za Makivićeva.

Građani zbog zagađenja nose hirurške maske

Tuzla je, kako je ranije objavljeno, jedan od evropskih gradova sa najvišom koncentracijom toksičnih materija u vazduhu.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, pozdravlja aktivnosti koje slijede uz pomoć švedskih partnera.

“Ako posmatramo Tuzlanski kanton, znamo da u zadnjih deset godina imamo povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, te da one prelaze granične vrijednosti. Više se ne može čekati. Jednom se mora krenuti sa analizom stanja, planiranjem konkretnih mjera, njihovom implementacijom i praćenjem rezultata”, kaže Agićeva u izjavi za “Nezavisne”.

Zagađen vazduh oduzima par mjeseci života

Inače, ovim projektom će u potpunosti upravljati Švedska agencija za zaštitu životne sredine, koja će se u sprovođenju mjera oslanjati na švedske partnere te institucije iz RS i FBiH. Projekat se finansira donatorskim sredstvima Švedske, a predviđeno trajanje je od 2018. do 2022. godine.

Predviđene su, između ostalog, i studije o izvorima zagađenja vazduha u šest velikih gradova, po tri u RS i FBiH. U planu je i razmatranje proširivanja zona bez saobraćaja u većim gradovima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader