• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa jača prisustvo u BiH

EU želi da ojača prisustvo u BiH, zbog čega će novi šef Delegacije EU najvjerovatnije obavljati i dužnost specijalnog predstavnika EU - piše "Dnevni avaz".

 Evropa jača prisustvo u BiH Izvor: MONDO

Prema pisanju ovog lista, koji se poziva na diplomatske izvore u Briselu, Delegacija EU u BiH počela bi u tom slučaju da djeluje kao ambasada EU u BiH, čime bi preuzela glavnu riječ od ambasada država članica.

Ovo je samo dio velike reforme u mehanizmima spoljne politike EU u okviru Službe za spoljne poslove EU, o čijem će formiranju sutra raspravljati parlament EU.

Uspostavljanjem ove službe započeće i reforma na terenu koja će da potraje nekoliko mjeseci.

Uporedo sa ovim razmatra se i opcija imenovanja specijalnog izaslanika, ili neke vrste savjetnika specijalnog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton za cijeli zapadni Balkan, koji bi iz Brisela pokrivao cijeli region.

Kao jedan od mogućih kandidata za ovu funkciju pominje se bivši međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji će uskoro da ode sa mjesta ministra inostranih poslova Slovačke.

Ranije je i Pedi Ešdaun pominjan kao mogući kandidat za ovu funkciju, ako njeno uspostavljanje dobije podršku unutar EU.

"Dnevni avaz" piše da se očekuje da za nasljednika Dimitrisa Kurkulasa na mjestu šefa Delegacije EU u BiH, u prvom krugu selekcije konkuriše više od 50 kandidata, s obzirom da je riječ o veoma primamljivoj poziciji.

Britanci su posebno zainteresovani za to mjesto, ali i ostali, prije svega Nijemci i Italijani.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE