• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deblokada imovine u Srpskoj

Nacrt zakona o statusu imovine pod zabranom raspolaganja RS omogućiće da bude deblokirana imovina koja se nalazi u Srpskoj, izjavio je Nikola Kovačević.

 Deblokada imovine u Srpskoj Izvor: MONDO

Pomoćnik ministra pravde RS Nikola Kovačević je za banjalučki "Fokus" istakao da ovaj zakon tretira isključivo imovinu koja se nalazi u Srpskoj.

"Zakon se ne bavi imovinom koja je van granica BiH, jer bi tu imovinu trebalo riješiti državnim zakonom, pošto ona nije na teritoriji jednog od dva entiteta", kaže Kovačević, koji je i član Komisije za državnu imovinu BiH.
On je pojasnio da će, ukoliko Narodna skupština RS usvoji nedavno utvrđeni nacrt ovog zakona prestati da važi prijašnji zakon koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun koji je, u suštini, privremenog karaktera, jer je predviđeno da važi do donošenja konačnog rješenja.

Kovačević ističe da se zakonom predviđa da se za zajedničke institucije obezbijede objekti potrebni za njihov rad ustupanjem na korištenje i to bez naknade, te da je zakon napravljen po principu da je vlasnik zemljišta, vlasnik i objekata.

"Pravnici će razumjeti ovo pitanje. Oružane snage BiH već koriste objekte koji su im potrebni, čak im pojedini objekti smetaju, pa hoće da ih prepuste lokalnim zajednicama. Zgrada UIO BiH vlasništvo je Vlade RS, ali je ona ustupljena toj agenciji, pa će po tom osnovu biti sklopljeni sporazumi i za potrebe drugih institucija", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, i Brčko distrikt je donio svoj zakon o javnoj imovini koji se temelji na teritorijalnom principu.

Govoreći o radu Komisije za raspodjelu imovine Kovačević je rekao da je za RS bilo sporno da se imovina knjiži prvo na BiH, pa da se to pitanje poslije rješava s entitetima, jer RS ne bi bila partner u pregovorima oko korištenja imovine, već bi za svaki objekat molila Savjet ministara BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE