• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haški tribunal nezadovoljan saradnjom sa BiH

Pretresno vijeće Haškog tribunala ocijenilo je da je saradnja vlasti BiH sa ovim sudom "problematična i opterećena kašnjenjima".

 Haški tribunal nezadovoljan saradnjom sa BiH Izvor: MONDO

Pretresno vijeće Haškog tribunala ocijenilo je da je saradnja vlasti BiH sa ovim sudom "problematična i opterećena kašnjenjima" kada je riječ o dostavi dokumenata za odbranu Radovana Karadžića.

Vijeće je vlastima BiH uputilo poziv da do 15. avgusta ili završe potragu za traženim dokumentima i predaju ih ili, obavijeste vijeće o koracima koji su preduzeti i o postignutom napretku.

Karadžić je vijeće obavijestio da je određeni broj dokumenata dobio, ali ne sve, i zbog toga je tražio da se održi usmeno saslušanje na koje bi bili pozvani zvaničnici BiH. Sudije su ovaj prijedlog odbile, uz ocjenu da nije "pravi trenutak" za to.

Vijeće podsjeća da zvaničnik BiH nije prisustvovao saslušanju održanom u februaru, jer, kako je objašnjeno, nije mogao da na vrijeme dobije vizu. U odluci se podsjeća i da je vlastima BiH 1. marta upućen poziv da do 22. marta odgovore šta je preduzeto radi pronalaženja dokumenata, a da taj rok nije ispoštovan.

Zahtjev vlasti BiH da se rok za predaju dokumenata produži do 15. septembra sudije su odbile, smatrajući ga pretjeranim.

"Pretresno vijeće podsjeća da je okončanje rada Tribunala pitanje od velikog značaja, koje zahtijeva da sve vlade preduzmu hitne mjere u ispunjavanju svojih obaveza da sarađuju s Tribunalom", kaže se u odluci.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE