• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokić: Zakon o popisu –politička pobjeda RS

Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine predstavlja političku pobjedu RS ocijenio je poslanik PDP-a Branko Dokić.

 Dokić: Zakon o popisu –politička pobjeda RS Izvor: MONDO

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine predstavlja političku pobjedu RS, jer je urađen po mjeri svih dosadašnjih zahtjeva iz ovog entiteta i korisan je za sve, ocijenio je poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Branko Dokić.

Dokić je istakao da je činjenica da članu 48 ovog zakona, koji kaže da će popis iz 1991. godine biti osnova za nacionalnu raspodjelu vlasti u BiH, nije mjesto u ovom zakonu, ali da je to bio kompromis na koji su pristali da bi građanima omogućili da se izjasne o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, što je oduvijek i traženo iz RS.

"Članom 48 pružili smo mogućnost ključnim partijama u Federaciji BiH /FBiH/ da napravimo popis po mjeri zahtjeva iz RS, a da oni politički prežive, jer bez tog člana ni SDA i niti SDP ne bi glasali za zakon", istakao je Dokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, član 48 ''na znači ništa s obzirom na njegovu primjenu'' zato što je ta odredba prepisana iz ustava RS i FBiH, dok su na državnom nivou sve funkcije definisane Ustavom BiH i nisu vezane za bilo koji popis.

"Ovaj član nam je omogućio da dobijemu potrebnu većinu iz FBiH. Time su definitivno u ovom pitanju pobjeđene retrogradne stranke u FBiH koje su uslovljavale popis bez etno-kulturoloških karakteristika", poručio je Dokić.

On smatra da su reagovanja u vezi sa Prijedlogom zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine posljedica predizborne kampanje u kojoj političke stranke traže načina kako da druge partije napadaju, bez obzira da li za to postoje argumenti.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je 30. juna u drugom čitanju Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE