• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Ganić: Počeo ekstradicioni postupak

Pred vijećem Suda za ekstradicije u Londonu počela je glavna rasprava povodom zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

 Slučaj Ganić: Počeo ekstradicioni postupak Izvor: MONDO

Ganića Beograd optužuje za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, a proces za izručenje počeo je 13. aprila kada je Srbija sudu dostavila zahtjev za njegovo izručenje, kao i dokumenta na osnovu kojih to traži.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine, u kojem je poginulo najmanje 18 vojnika, dok su 22 ranjena.

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. Protekla četiri mjeseca proveo je u kućnom pritvoru.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Ganić ove optužbe odbacuje, tvrdeći da su politički motivisane i naglašava da je u dva prethodna slučaja oslobođen svake krivice.

Odbrana Ganića pokušava da ospori nadležnost londonskog suda u postupku izručenja Srbiji.

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji ranije su izjavljivali da očekuju da londonski sud pozitivno odgovori na zahtjev Srbije, navodeći da su dostavili dovoljno dokaza.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE