• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasipništvo u institucijama BiH

Glavni revizor BiH Milenko Šego rekao je da institucije BiH bilježe blago poboljšanje finansijske discipline, ali i dalje postoji rasipništvo novca poreskih obveznika.

 Rasipništvo u institucijama BiH  Izvor: MONDO

Glavni revizor BiH Milenko Šego rekao je da institucije BiH bilježe blago poboljšanje finansijske discipline, ali i dalje postoje propusti u poštovanju procedura, zakona i pravilnika, kao i rasipništvo novca poreskih obveznika.

"Među institucijama koje nikada nisu imale pozitivno mišljenje revizora jesu Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo odbrane, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, Fond za povratak, Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice, Agencija za bezbjednost hrane, Ministarstvo bezbjednosti...", istakao je Šego.

Šego smatra da se samo koordiniranim radom nadležnih institucija može uvesti više reda u trošenju i obezbijediti višemilionske uštede, ali i da je sav posao uzaludan ukoliko revizorski izveštaji budu završavali samo u ladicama.

"Zabilježeno je blago popravljanje finansijske discipline u odnosu na prethodne godine. Od 62 institucije 28 ih je dobilo pozitivno mišljenje, 19 institucija pozitivno mišljenje sa ukazanim propustima i 15 institucija - mišljenje sa rezervom", rekao je Šego za "Euroblic".

On je naglasio da je parlament BiH utvrdio procedure i modalitete kako postupiti sa institucijama koje su napravile propuste - predstavnici institucija pozivaju se na saslušanja, a izrečene su i sankcije institucijama koje tri godine zaredom imaju negativan izveštaj, pri čemu im je umanjen budžet za 1,2 miliona KM.

"Bez obzira na to što imamo poboljšanje, i dalje je visok procenat kršenja propisa. Ako uzmemo u obzir ovih 15 institucija koje su dobili mišljenje sa rezervom, vidi se da one vuku skoro 60 odsto ukupnog budžeta. Na potezu je izvršna vlast, odnosno pokretanje pitanja odgovornosti za one koji prave propuste", rekao je Šego.

On je naglasio da je u svijetu trend da se oko 95 odsto preporuka revizora realizuje, a u BiH oko 60 odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE