• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Independent: Bosanski rat oživio u londonskoj sudnici

Proces protiv bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koji je počeo u Londonu, izazvao je veliku pažnju britanske štampe.

 Independent: Bosanski rat oživio u londonskoj sudnici Izvor: MONDO

"Užasi bosanskog rata ponovo su oživjeli u britanskoj sudnici", piše "Independent" o sudskom procesu u opštinskom sudu u Vestminsteru u Londonu.

List ističe da je predstavljena optužnica prema kojoj je Ganić, bio glavni organizator niza navodnih ratnih zločina u vrijeme kada je početkom devedesetih godina na kratko obavljao dužnost bosanskog predsjednika.

"Independent" prenosi riječi britanskog tužioca koji zastupa Srbiju da je naredba za napad na konvoj JNA u Sarajevu i ubistvo i ranjavanje vojnika, kao i za još četiri navodna zločina, stigla direktno od Ganića i tadašnje bosanske vojne komande.

Prema Bi-Bi-Siju tužilac, koji zastupa interese Srbije, naveo je da je zahtjev za hapšenje koji je izdala Srbija potkrepljen čvrstim dokazima i da optužbe nisu preuveličane.

Milan Petrović, zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine izjavio je za BBC da je veoma zadovoljan načinom na koji britansko tužilaštvo izlaže ono do čega su u istrazi o Ganiću došli u Beogradu. Petrović je izlaganje britanskog kolege nazvao briljantnim, prenosi londonska RTV stanica.

"Independent" prenosi da je Ganić - koji do okončanja procesa ne može da napusti Britaniju- ispred suda opovrgao sve optužbe, rekavši kako u Beogradu ne bi imao pošteno suđenje.

Prvog dana rasprave o zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića pred vijećem Suda za ekstradicije u Londonu, predstavnik britanskog tužilaštva rekao da je odbrana pretila jednom od zaštićenih svjedoka.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE