• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska neće odustati od podjele državne imovine

Ministar pravde RS DŽerard Selman rekao je da Srpska neće odustati od raspodjele državne imovine.

 Srpska neće odustati od podjele državne imovine  Izvor: MONDO

On smatra apsolutno legitimnim, legalnim i u skladu sa ustavima Srpske i BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom da je Narodna skupština RS nadležna za donošenje zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS.

Govoreći o nacrtu zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, a pod zabranom je raspolaganja u skladu sa odlukom OHR-a, Selman je rekao da je moguće da zakon koji reguliše ovu oblast usvoji Narodna skupština RS u ovom sazivu.

O ovom zakonu, koji bi trebao da bude razmatran u toku današnje 38. redovne sjednice Narodne skupštine RS, Selman je rekao da Vlada nastoji da od forme nacrta do prijedloga kroz različite primjedbe dođe do dobrog teksta.

"Ovim zakonom ne zatvaramo mogućnost daljeg pregovaranja. I dalje smo otvoreni za razgovore jer u nacrtu zakona imamo stav gdje smo voljni da dio imovine damo na korištenje BiH i njenim institucijama, a tu podrazumjevamo i neperspektivnu vojnu imovinu", rekao je Selman novinarima u pauzi zasjedanja Narodne skupštine RS.

On je naglasio da upozorenja OHR-a i Savjeta za sprovođenje mira (PIK) da je riječ o jednostranoj odluci jednostavno ne stoje, pa zato OHR treba da pročita svoj zakon i vidi da su oni dali mogućnost da se donese ovakav zakon.

"Jedan od zaključaka PIK-a iz 2008. godine bio je da institucije BiH po hitnom postupku treba da pristupe rješavanju pitanja raspodjele državne imovine", rekao je Selman.

On je dodao da je Vlada RS bila prisiljena da uputi nacrt zakona o državnoj imovini u skupštinsku proceduru i da je dugo tražila rješenje i dogovor, ali da nije bilo razumijevanja sa druge strane.

Selman ističe da RS nije željela da bude ta kojoj će se staviti epitet onih koji opstruišu evroatlanske integracije BiH.

"Iz tih razloga opredijelili smo se da Narodnoj skupštini RS uputimo nacrt ovog zakona gdje deblokiramo ovu imovinu, utvrđujemo da ta imovina u vlasništvu entiteta RS, da se ta imovina odlukama Vlade RS može dodjeljivati lokalnim zajednicama i gradovima i da je to imovina koja će služiti za opšte svrhe", rekao je Selman.

Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS poslanici Narodne skupštine RS trebali bi da razmatraju tokom 38. sjednice kao 18. tačku dnevnog reda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE