• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Na potezu domaće vlasti!

Incko i francuska ambasadorka očekuju od vlasti BiH da rasvijetle teroristički napad u Bugojnu.

 Incko: Na potezu domaće vlasti! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko i ambasadorka Francuske u BiH Mariz Bernio izjavili su danas u Palama da očekuju od domaćih institucija da rasvijetle teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu i izrazili uvjerenje da se ovaj događaj neće odraziti na liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

"Nadamo se da će vlasti, državno tužilaštvo i sudstvo raditi svoj posao", rekao je Incko i podsjetio da Policijska misija EU sarađuje u istrazi sa domaćim vlastima.

 Ocijenivši da je "za istragu potrebno neko pristojno vrijeme" Incko je dodao da neće biti dozvoljeno da ona predugo traje.

"To nije bio samo napad na policijsku stanicu, na građane Bugojna i BiH, to je bio atentat na civilizacijske tekovine i znači protiv nas", konstatovao je Incko dodavši da je ubijeđen da takve akcije nemaju uporište u BiH.

Francuska ambasadorka je podsjetila da su zemlje zapadne Evrope bile mete terorističkih napada u kojima su brojni nedužni ljudi izgubili život, zbog čega je pozvala na solidarnost kako bi se svi zajednički suočili sa ovim problemom.

 Ističući da su uvjereni da se napad u Bugojnu neće odraziti na liberalizaciju viznog režima Incko i Bernio izrazili su nadu da će na jesen, u oktobru ili novembru, biti donesena pozitivna odluka o ukidanju viza za građane BiH.

 Oni su podsjetili da eksperti EU preispituju u kojoj je fazi ispunjavanje potrebnih kriterijuma za ukidanje viza.

 "Sigurna sam da ćemo na jesen imati konačnu pozitivnu odluku", poručila je Bernio.

 Visoki predstavnik je najavio da namjerava u avgustu da donese odluku o ukidanju sankcija nekima od lica koja su pod sankcijama OHR-a.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE