• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandić: Nemam pojma o kontaktu Karadžić-Arkan!

Bivši ministar pravde Republike Srpske Momčilo Mandić negirao da zna za kontakte Karadžića sa Željkom Ražnatovićem-Arkanom.

 Mandić: Nemam pojma o kontaktu Karadžić-Arkan! Izvor: MONDO

U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši ministar pravde Republike Srpske Momčilo Mandić negirao je da zna za kontakte Karadžića sa Željkom Ražnatovićem-Arkanom.

Nakon što je tužilac Alan Tiger pustio snimak, načinjen 23. oktobra 1995. u Banjaluci, na kojem se tadašnji predsjednik RS vidi kako obavlja smotru paravojne Srpske dobrovljačke garde, praćen njenim komandantom Ražnatovićem, Mandić je rekao da je prvi put vidio taj snimak.

Ražnatovićev oficir je prilikom podnošenja raporta, na snimku, Karadžića nazvao "vrhovnim komandantom". Karadžić je zatim Ražnatoviću predao plakete i "duboko se zahvalio i čestitao" pripadnicima njegove jedinice.

Na snimku, Ražnatović uzvraća riječima "ostajemo spremni da branimo naša vječna ognjišta..."

Po završetku snimka, tužilac Tiger pitao je Mandića "šta mu to govori o podršci koju je Ražnatović imao u vrhu RS".

"Biljana Plavšić bila je zadužena za paravojne formacije, bila je most između njih i RS", odgovorio je svjedok. Na dodatno pitanje zna li za Ražnatovićeve kontakte s vrhom RS 1992. godine Mandić je uzvratio da zna samo da je Plavšićeva imala takve kontakte.

Optuženi Karadžić primijetio je da se ta konstatacija "odnosi na 1992. godinu a da je snimak iz 1995. godine i ocijenio da "taj snimak odbrani ne nanosi štetu".

Tužilac Tiger je citirao i govor Plavšićeve na skupštini RS u novembru 1992. godine u kojem je ona potvrdila da je "poslala pisma na sve strane i tražila ljude koji hoće da se bore za srpstvo, paravojske ili ne - i Vojislavu Šešelju i Mirku Joviću i Željku Ražnatoviću Arkanu".

Mandić je juče posvjedočio da je Plavšićeva pozvala paravojske iz Srbije koje su 1992. godine činile zločine nad nesrbima u BiH. Danas je ponovio da Plavšićeva "nije znala da radi to što je radila", nazivajući to "egzibicionističkim pokušajima da postane vođa naroda".

Snimak na kojem Biljana Plavšić poljupcem pozdravlja Ražnatovića u Bijeljini, u aprilu 1992. godine tužilac Tiger je takođe prikazao u sudnici.

Biljana Plavšić, koja je za vrijeme rata bila članica Predsjedništva RS, 2003. godine pred Tribunalom je priznala krivicu za progon nesrba u BiH, a zatim je osuđena na 11 godina zatvora. Ove godine je puštena iz zatvora u Švedskoj pošto je izdržala dvije trećine kazne.

Svjedok Mandić potvrdio je da je u proljeće 1992. godine srpska vlast na Ilidži proterivala muslimansko stanovištvo, ali je naglasio da je tadašnja vlada RS, u kojoj je on bio ministar pravde, nastojala da to zaustavi.

Karadžić je počeo unakrsno ispitivanje Mandića, koje će nastaviti sutra. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE