• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vijeće naroda RS nije usvojilo Zakon o popisu

Vijeće naroda RS nije usvojilo Zakon o popisu stanovništva RS i taj akt će biti upućen na Zajedničku komisiju vijeća naroda i Narodne skupštine na dalje usaglašavanje.

 Vijeće naroda RS nije usvojilo Zakon o popisu Izvor: MONDO

Ovo je u srijedu izjavio predsjednik Vijeća Dževad Osmančević, dodavši da je Klub Bošnjaka podnio pet amandmana na ovaj zakon i da su prilikom glasanja Klub Srba i Klub ostalih bili protiv, dok je Klub Hrvata prihvatio samo jedan od tih amandmana.

On je istakao da se ti amandmani uglavnom odnose na izjašnjavanje o jeziku, o sastavu i formiranju popisnih komisija, o popisu stanovništva u dijaspori, te o raspolaganju podacima koji su rezultat popisa.

Prema njegovim rječima, Klub Bošnjaka smatra da ne postoji ustavni osnov za donošenje tog zakona u RS, već da takav akt može biti donesen samo na nivou BiH.

Predsjednik Kluba Srba Staša Košarac rekao je da postoji ustavi osnov za donošenje Zakona o popisu i da je takav zakon neophodan zbog projekcija razvoja Srpske.

On je istakao da je Klub Bošnjaka kroz predloženi amandman o jezicima naroda htio da nametne da se uvede pojam bosanski jezik, a što nije ustavno rješenje, jer u Ustavu RS stoji jezik bošnjačkog naroda.

Košarac je naveo da su rješenja data u Zakonu u popisu stanovništva usaglašena sa rješenjeima u zemljama u okruženju i u EU, što predstavlja još jedno potvrdu opredjeljenja Srpske da apsorbuje evropske standarde.

Zakon o popisu stanovništva donijela je Narodna skupština RS 1. juna, dok je povredu vitalnog nacionalnog interesa izglasao Klub Bošnjaka na sjednici od 11. juna.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE