• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija BiH: Opet neusaglašen stav

Misija BiH iznijela je u sjedištu UN u Njujorku neusaglašen stav u ime BiH na debati o stradanju civila u oružanim sukobima.

 Misija BiH: Opet neusaglašen stav Izvor: MONDO

Misija BiH iznijela je u sjedištu UN u Njujorku neusaglašen stav u ime BiH na debati o stradanju civila u oružanim sukobima, jer je izlaganje potkrijepljeno primjerima iz Srebrenice, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Na zvaničnoj veb stranici Savjeta bezbjednosti UN u izvještaju sa debeta navode se upravo dijelovi govora zamjenika šefa Misije BiH u UN Mirsade Čolakhodžić koji se odnose na Srebrenicu, broj žrtava, njihovu starosnu i polnu strukturu, te ocjene o odgovornosti međunarodne zajednice u nesprečavanju zločina.

Čolakhodžićeva je dobila instrukciju za ovakav govor iz Sektora za multilateralu Ministarstva inostranih poslova BiH gdje nisu uvažili činjenicu da tri člana Predsjedništva BiH nemaju usaglašen stav u vezi sa istupom ambsadora BiH u Savjetu bezbjednosti UN.

Kabinetu člana Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića i zamjeniku ministra inostranih poslova Ani Trišić-Babić bio je prihvatljiv govor koji je bio pripremljen u Misiji BiH u UN, potvrđeno u Ministarstvu inostranih poslova i Predsjedništvu BiH.

Međutim, kabineti ministra inostranih poslova Svena Alkalaja, predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića podržali su prijedlog izlaganja Sektora za multilateralu, koje je proširio izlaganje dostavljeno iz Misije BiH u UN dijelovima koji se odnose na događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Branimir Mandić, pomoćnik ministra za multilateralu, rekao je da nema sve informacije o konkretnom događaju, ali je istakao da se već pola godine pokušava uspostaviti efikasan mehanizam odlučivanja u vezi sa istupima u UN, ali da to uvijek ne uspijeva zbog raznih okolnosti.

Đorđe Latinović, Radmnovićev savjetnik za informisanje, podsjetio je da je član Predsjedništva BiH iz RS, na pretprošloj sjednici tražio da se stanje u Ministarstvu inostranih poslova stavi na dnevni red, jer postoje različita viđenja, pa je jedini način da se to riješi da se ozbiljno analizira zašto se odstupa od dogovora.

BiH je postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN 1. januara i od tada je bilo niz neusaglašenih istupa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE