• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS zatvara "Kiseljak"!

Ministarstvo zdravlja RS zatvoriće Dom za nezbrinutu djecu "Kiseljak" i djecu preseliti u Banjaluku, poslije serije tekstova u Pressu.

 Vlada RS zatvara "Kiseljak"! Izvor: MONDO

Dom za nezbrinutu djecu i omladinu "Kiseljak" kod Zvornika, u kome su vaspitači terorisali djecu, uskoro će biti zatvoren, a štićenici prebačeni u Dječiji dom "Rada Vranješević" u Banjaluci, saznaje Press RS od odlično obavještenog izvora iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS!

Sagovornik, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je namjera resornog ministarstva i Vlade RS da se djeci iz "Kiseljaka" obezbijede bolji uslovi smeštaja i profesionalniji vaspitni tretman.

"Prilikom nedavne kontrole, komisija resornog ministarstva utvrdila je da su pojedini vaspitači u „Kiseljaku" primjenjivali neprimjerene i nevaspitne mjere. Iako nije ustanovljeno da je bilo sistemskog zlostavljanja, i ova spoznaja je izuzetno poražavajuća, jer niko nema pravo da svoje eventualno nezadovoljstvo iskaljuje na nedužnoj djeci. I bez ovog skandala funkcionisanje „Kiseljaka" se odvijalo sa određenim poteškoćama",  kaže sagovornik i dodaje da je serija tekstova Pressa RS o pijanim vaspitačima koji maltretiraju djecu ubrzala pokretanje inicijative da se štićenici premeste u Banjaluku.

Podsjećanja radi, u ispovijesti za Press RS bivši volonter u „Kiseljaku" Mladen Prelovac prije dva mjeseca je ispričao da pijani vaspitač Vučić Drobnjak i domar Ilija Savić svoje štićenike psuju, šamaraju, nerijetko udaraju šakama i bacaju o zidove i radijatore. On je istakao da su direktor i vaspitači doma, takođe, svu iole vrijednu humanitarnu pomoć namijenjenu štićenicima nosili kućama, dok su, s druge strane, djeca uglavnom jela margarin, prazan pasulj i hljeb star i po nekoliko dana.

Njegovu priču za Press RS početkom juna potvrdili su i bivši štićenici Rada Milisavić (19) i Dejan Draganović (20), koji su rekli da su čak bili svjedoci da je pijani Drobnjak, tadašnji direktor doma, seksualno uznemiravao maloletne djevojčice. U istoj ispovijesti oni su priznali da su isključivo zbog iživljavanja vaspitača u domu pretprošle godine pobegli glavom bez obzira iz "Kiseljaka".

U "Kiseljaku" nije bilo odgovora o zatvaranju doma i kakva sudbina, u tom slučaju, očekuje zaposlene u ovoj ustanovi. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE