• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi iz Instituta žele hitno kod Dodika

Srpski predstavnici u Institutu za traženje nestalih lica BiH traže hitan sastanak sa premijerom Miloradom Dodikom.

 Srbi iz Instituta žele hitno kod Dodika Izvor: MONDO

Oni žele da  mu predstave rezultate svog rada u ovoj instituciji, izjavila je danas šefica Područne kancelarije Instituta u Banjaluci Milijana Bojić.

Institut smatra da je neophodno da se konačno uđe u spomen-kosturnicu u Banjaluci i sačini analiza svakog skeleta, jer će to ubrzati proces identifikacije, istakla je Bojićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Ona je navela da je u tom pogledu neophodno formirati komisiju koju bi činili glavni tužilac RS, predstavnici Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Koordinacionog i Operativnog tima Vlade RS za traženje nestalih lica i područnih kancelarija Instituta za nestala lica BiH.

Bojićeva je rekla da se na rezultate rada srpskih predstavnika u Institutu u posljednjih godinu dana "obrušila velika lavina neodgovornih, paušalnih, tendencioznih, problematičnih ocjena, izjava i kvalifikacija od predstavnika Operativnog tima za traženje nestalih  lica Vlade RS".
Govoreći o rezultatima rada Područnih kancelarija Instituta za nestala lica BiH u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju od 1. aprila prošle do 30. juna ove godine, Bojićeva je rekla da su ove tri kancelarije izvršile 206 predvizita radi lociranja pojedinačnih i masovnih grobnica, da je ekshumirano 96 kompletnih skeleta i više od dvadeset djelimičnih skeleta ili grupa kostiju.
U 118 slučajeva, prema operativnim saznanjima Instituta, riječ je o srpskim žrtvama, dok su ostalo žrtve drugih naroda, rekla je ona.

Bojićeva je istakla da su izvršene 92 ekshumacije u tom periodu. OEBS je dao informicije za tri lokacije na kojima ništa nije pronađeno, a prema informacijama Operativnog tima RS rađeno je na 21 lokaciji, od čega su samo na dvije pronađeni skeletni ostaci, dok Institut nije dobio nijednu informaciju od Sipe.

"Trenutno imamo naredbe za 23 lokacije, ali čekamo da tužioci budu slobodni, jer oni rukovode tim poslom", istakla je Bojićeva, dodajući da je u izvještajnom periodu identifikovano 39 lica srpske nacionalnosti, dok se kod Zavoda za sudsku medicinu RS nalaze pozitivni DNK nalazi za 37 lica koja već mjesecima čekaju na identifikaciju, a devet kompletnih i 14 nekompletnih skeleta da se obavi obdukcija.
Prema njenim riječima, u 2009. godini Institut je ukupno ekshumirao 218 kompletnih skeleta, od čega su ove tri područne kancelarije ekshumirale 50 skeleta ili 23 odsto. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE