• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političke manipulacije srebreničkom tragedijom

Staša Košarac izjavio je da bi bošnjačkim političkim liderima trebalo uputiti zahtjev da prestanu sa sve žešćim manipulacijama udruženjem "Majke Srebrenice".

 Političke manipulacije srebreničkom tragedijom Izvor: MONDO

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Staša Košarac izjavio je da bi bošnjačkim političkim liderima trebalo uputiti zahtjev da prestanu sa sve žešćim manipulacijama udruženjem "Majke Srebrenice" koje u posljednje vrijeme poručuju da ko god priznaje Srpsku, ne bi trebalo da dolazi u Srebrenicu.

Košarac je istakao da poruke "Majki Srebrenice" nisu dobre i pokazuju elementarno neznanje o pitanju međunarodnog stava kada je riječ o RS koja je nastala kao izraz volje srpskog naroda, da se zaštiti od stalnih organizovanih sistematskih napada od Armije RBiH i mudžahedina, piše sutrašnji "Fokus".

"Sva udruženja nastala u proteklom ratu koja se bave pitanjem stradalih trebalo bi da budu depolitizovana, kako bi sve majke došle do istine o stradanju djece. Svi koji su činili zločine moraju odgovarati", rekao je Košarac i dodao da bi "Majkama Srebrenice", bez ikakve dileme, trebalo pomoći, kao i srpskim i hrvatskim majkama, koje su takođe izgubile djecu.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica smatra da ovakve poruke mogu stvoriti samo dodatne podjele, jer se na političkom planu stvari ne rješavaju tim putem.

Stefan Karganović, predsjednik nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica", kaže da je veliki broj Holanđana iz bataljona već izrazio spremnost da svjedoči za bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića u Hagu o saznanjima u vezi sa nesprovedenom demilitarizacijom enklave i napadima iz nje na okolna srpska naselja.

"Na predsjedniku (Srbije Borisu) Tadiću je da razmisli o implikacijama saopštenja `Majki Srebrenice` da na komemoraciju ne bi trebalo da dolazi niko ko priznaje Srpsku. Bilo bi daleko umjesnije da kao odgovoran državnik sljedećeg dana dođe na srpsku komemoraciju i zapali svijeću zaboravljenim žrtvama Srebrenice i da s njihovim preživjelim srodnicima podijeli bol", konstatovao je Karganović.

Radomir Pavlović, doskorašnji predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, kaže da je atmosfera u tom gradu prilično zapaljiva i da se ljudi plaše da će se dogoditi neki eksces.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE