• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj pozvao EU da ukine vize

Sven Alkalaj pozvao EU da što prije, bez daljeg odlaganja odobri bezvizni režim BiH i Albaniji

 Alkalaj pozvao EU da ukine vize Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je na današnjoj panel diskusiji "Kroacija samita 2010" u Dubrovniku da je BiH ispunila sve uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i pozvao EU da što prije, bez daljeg odlaganja odobri bezvizni režim BiH i Albaniji.

On je ukazao na važnost Lisabonskog ugovora, koji je jaka podrška zemljama jugoistočne Evrope, odnosno Zapadnog Balkana, te dodao da se EU može dublje integrisati držeći perspektivu članstva u EU otvorenom za te zemlje.

Alkalaj se nije saglasio sa onima koji zagovaraju neku vrstu usporavanja procesa nakon prijema Hrvatske, već je apelovao za nastavak podrške EU na ovom putu, tvrdeći da orijentacija zemalja Zapadnog Balkana prema članstvu u EU treba biti podržana od svih zemalja članica EU.

Na panelu "Vizija budućnosti za jugoistočnu Evropu", Alkalaj je podsjetio da je sastanak na visokom nivou EU-Zapadni Balkan u Sarajevu potvrdio evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i politiku otvorenih vrata.

On je istakao da je region jugoistočne Evrope ključni region za budućnost Evrope i da je pristup svih zemalja ovog regiona Evropskoj uniji politički, geografski i istorijski imperativ, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Govoreći o procesu pristupa zemalja regiona EU, Alkalaj je rekao da perspektiva budućeg članstva u EU ima veliki uticaj i jako doprinosi stabilnosti i prosperitetu cijelog regiona, te da je proces Stabilizacije i pridruživanja donio duboke pozitivne promjene, posebno u oblasti demokratije i ekonomije.

Alkalaj je naveo da je samo djelimično saglasan sa onima koji kažu da je jugoistočna Evropa pred velikim izazovima, jer su neriješena pitanja u regionu većinom bilateralne prirode ili su u vezi sa statusom, dok je s druge strane evidentan veliki progres.

On je naglasio da BiH dijeli zajednički interes da bude dio politički stabilne i ekonomski razvijene jugoistočne Evrope, te istakao da je regionalna saradnja i bilateralna i multilateralna ključni politički kriterijum za pristup EU.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE