• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kambera: Vjerski obred u ambasadi BiH

U Ambasadi BiH u Kanberi održan vjerski obred u okviru komemorativnog skupa za žrtve Srebrenice

 Kambera: Vjerski obred u ambasadi BiH Izvor: MONDO

U Ambasadi BiH u Kanberi danas je održan vjerski obred u okviru komemorativnog skupa za žrtve Srebrenice, uprkos upozorenjima visokih zvaničnika iz Republike Srpske da je održavanje bilo kakvih vjerskih obreda u prostorijama diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u direktnoj suprotnosti sa Ustavom i pozitivnim zakonodavstvom BiH.

Centralni komemorativni skup je, kako prenose federalni mediji, održan u organizaciji Vijeća bh. organizacija Australije zajedno s osobljem Ambasade BiH u Kanberi.

Skup je, kako je saopšteno iz Vijeća, otvorio novoimenovani otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Australiji Dinko Tomac, koji je pročitao pismo ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja, u kome je istaknuto da se 11. jula "desio najveći masakr nakon Drugog svjetskog rata i da su genocid nad nedužnim Bošnjacima Podrinja počinili pripadnici Vojske Republike Srpske".

Nakon toga je održan vjerski obred koji je predvodio glavni imam za Australiju Salih Mujalam. Komemorativni skup je potom nastavljen u sali Sivil centra Kanbere, gdje je kao i u zgradi Ambasade otvorena knjiga žalosti, navodi se u saopštenju.

Iz Vijeća bh. organizacija navode da je ovaj komemorativni skup, kome je prisustvovalo više od 500 državljana BiH koji žive u Australiji, protekao u najboljem redu i bez ijednog incidenta, te da su ga obezbjeđivali pripadnici federalne policije Australije.

Vijeće naglašava da zasluge za "odlično pripremljen skup pripadaju i osoblju Ambasade BiH u Australiji na čelu sa novoimenovanim otpravnikom poslova Dinkom Tomcem, koji je na tu dužnost stupio u juče popodne "i za samo par sati uspio pripremiti i organizirati dostojanstveni skup".

Ministar spoljnih poslova Sven Alkalaj smijenio je nedavno otpravnika poslova u Ambasadi BiH u Kanberi Momčila Vukovića, kome je prijećeno ukoliko ne bude dozvoljeno održavanje komemoracije u zgradi Ambasade i na njegovo mjesto imenovao Tomca.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović upozorio je u srijedu, 7. jula da je održavanje bilo kakvih vjerskih obreda u prostorijama diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u direktnoj suprotnosti sa Ustavom i pozitivnim zakonodavstvom BiH.

"Stavljanje DKP-a na raspolaganje bilo kojoj nevladinoj organizaciji može dovesti do nesagledivih bezbjednosnih i političkih posljedica", naveo je Radmanović u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću i Željku Komšiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću i ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju, povodom pritisaka da se prostorije DKP-a u Kanberi ustupe bošnjačkoj nevladinoj organizaciji koja planira održati vjerski obred u prostorijama ovog konzulata.

Radmanović je podsjetio da je BiH sekularna država i da svaka upotreba DKP-a BiH u vjerske svrhe zadire u ustavno-pravni poredak zemlje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra nedopustivim da nevladina organizacija održi manifestaciju u Ambasadi BiH u Australiji bez njene saglasnosti i institucija nadležnih za spoljnu politiku BiH.

"Posebno neprihvatljivim smatram održavanje vjerskog obreda. Nedopustivo je da institucije nadležne za spoljnu politiku BiH dozvole da otpravnik poslova Ambasade BiH u Kanberi bude izložen provokacijama, medijskom linču i prijetnjama nevladinih organizacija koje okupljaju dio dijaspore BiH", navedeno je pismu koje je Špirić ranije uputio Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Vuković je ocijenio prije održavanja komemoracije u zgradi Ambasade BiH u Kanberi uz vjerski obred da to predstavlja pokušaj dijela bošnjačke dijaspore da nasilno uđe na teritoriju BiH i time pokaže da ima silu i moć da radi šta želi.

"Iza Vijeća bosanskohercegovačkih organizacija Australije stoje određeni politički krugovi koji forsiraju jednu političku opciju i zato je sve moguće", rekao je Vuković za "Glas Srpske". 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE