• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šaraba: Zabraniti vehabijski pokret

Treba razmišljati o zakonskoj zabrani vehabijskog pokreta, nakon što se o tome obavi ozbiljna parlamentarna priča

 Šaraba: Zabraniti vehabijski pokret Izvor: MONDO

Zakonska zabrana vehabijskog pokreta u BiH tema je o kojoj bi nadležne institucije trebalo da povedu raspravu, budući da je ovaj pokret izašao van okvira religijske zajednice, ali i zbog posljednjih dešavanja u Bugojnu, kao i terorističkih i bezbjednosnih prijetnji koje se kriju u vehabijskim redovima, stav je političara iz Republike Srpske (RS) i nevladinog sektora.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Slobodan Šaraba kaže da treba razmišljati o zakonskoj zabrani vehabijskog pokreta, nakon što se o tome obavi ozbiljna parlamentarna priča.

"Naročito bi to trebalo da se odnosi na ekstremniji dio tog pokreta. Treba preduzeti sve mjere da taj pokret ne bude bezbjednosna prijetnja u BiH. Te ljude treba staviti pod kontrolu i onemogućiti njihovo djelovanje, naročito na ovakav način. Bezbjednosne agencije su na velikom ispitu, ali ako nastave da rade onako kako su do sada radile, neće biti nikakvog napretka", rekao je Šaraba za "Fokus".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da bi priču o zabrani rada vehabijskog pokreta trebalo povesti odmah nakon izbora.

"To bi bila veoma dobra stvar ako ne bi bila zloupotrijebljena. Moglo bi se precizno definisati zakonom da se opasnost od terorizma krije upravo među vehabijama, ali je sada gotovo jasno da bošnjačke stranke neće prihvatiti takav zakon. Dok god je ministar bezbjednosti BiH osoba koja s jedne strane priča kako treba sve uraditi da se spriječi terorizam, a kasnije ćuti kada se dogodi Bugojno, proglašavajući se nenadležnim, neće biti konkretnih pomaka", kaže Majkićeva.

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić smatra da je zakonska zabrana vehabija jedini način da se spriječi opasnost koja se krije u redovima ove, kako je rekao, paravnojne formacije u BiH.

"Indikativno je da se Četnički ravnogorski pokret nalazi na američkoj crnoj listi, jer su ga bošnjački lobisti, koji rade sa američkim ambasadorom Čarlsom Inglišom, uvrstili na taj spisak. Taj pokret, kakve god ideološke stavove da ima, nikada nije ispalio ni metka, dok sa druge stane vehabije već 15 godina terorišu građane, ubijaju civile, ruše objekte, napadaju policiju, ugrožavaju imovinu građana i dižu automobile u vazduh", rekao je Pločkinić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE