• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teška bitka oko popisa u Parlamentu BiH

Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine biće oboren u Domu naroda parlamenta BiH, tvrdi Majkićeva.

 Teška bitka oko popisa u Parlamentu BiH Izvor: MONDO

To će se desiti ako bošnjački poslanici i delegati i dalje budu tražili da ostane odredba prema kojoj se formiranje vlasti u zemlji obavlja na osnovu popisa iz 1991. godine, rekla je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Ona je istakla da je vrlo moguće da  u prvom čitanju, ipak, budu podržani principi zakona.

"Međutim ako do naredne sjednice zakazane za 29. jula, bošnjački delegati budu ostali pri stavu da je potrebno sačuvati 48. član, po kojem se vlast u zemlji konstituiše na osnovu popisa od prije 19 godina, odnosno potpunog povratka izbjeglih, zakon će biti oboren“, rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima,  bošnjački političari u konkretnom slučaju manipulišu pitanjem povratka izbjeglih.

"Ostaje nejasno koja će to institucija reći da je to u potpunosti riješeno pitanje  povratka izbjeglih. Osim toga, u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da se vlast formira na osnovu rezultata popisa iz 1991. godine“, naglasila je Majkićeva  za „Večernje novosti“.

Predsjedavajući Komisije Zoran Koprivica  rekao ja da su stavovi i dalje veoma oprečni, tako da je sudbina zakona veoma neizvjesna, kao i da postoji mogućnost da se postigne kompromis, ali šanse su vrlo male.

On je dodao da je problem i što Stranka za BiH odbija da prihvati odredbe o dobrovoljnom izjašnjavanju  građana o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti.
"Čeka nas teška borba u parlamentu BiH, jer je riječ o evropskoj obavezi zemlje. Popis stanovništva je nužan za ekonomsko planiranje i zato razumni stavovi treba da prevladaju političku i nacionalnu podjeljenost“, rekao je Koprivica.  

Zakon će danas razmatrati zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj parlamenta BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE