• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke najavljuju skromnije kampanje

Političke partije u Republici Srpskoj uglavnom još ne znaju koliko će novca potrošiti u predizbornoj kampanji, ali očekuju da će ti troškovi biti skromni.

 Stranke najavljuju skromnije kampanje Izvor: MONDO

Ni u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) još ne znaju koliki će biti maksimum koji će stranke moći da ulože u kampanju, jer spiskovi birača još nisu konačni, a na osnovu njih se određuje koliki će biti maksimalni limiti za kampanju, izjavila je za "Nezavisne novine" portparol CIK-a Maksida Pirić.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić nije precizirao koliko će stranka potrošiti na izbornu kampanju, ocjenjujući da će to biti manje od limita koji bude dozvoljen. Vasić kaže da kampanja neće biti bazirana na luksuzu, te da će dio sredstava biće nadomješten dobrom organizacijom stranke.

Potpredsjednik Socijalističke partije Saša Čudić kaže da ni socijalisti još nisu analizirali koliko bi kampanja mogla da košta, ali da će biti finansirana iz dobrovoljnih priloga i prikupljanjem članarine. "Za petnaestak dana ćemo imati sjednicu Štaba, nakon čega ćemo znati koliko će kampanja koštati", rekao je Čudić, ističući da socijalisti u mnogome računaju i na rad volontera.

Demokratski narodni savez (DNS) jedna je od rijetkih partija koja već zna koliko će potrošiti i, prema riječima lidera te stranke Marka Pavića u predstojeće izbore uložiće oko 400.000 KM. "Većina tih sredstava su skupštinska sredstva koja dobijamo preko Kluba poslanika, a dio su dobrovoljni prilozi", rekao je Pavić.

Generalni sekretar Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Ćuzulan procjenjuje da će ova partija potrošiti oko milion KM, dodajući da trenutno nema ta sredstva i da ih pokušava obezbijediti posredstvom donacija.

On je ocijenio da će ova kampanja u odnosu na 2006. godinu biti skuplja za oko 40 odsto, jer su za toliko porasli i troškovi usluga.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da će njihova kampanja biti umjerena sa srednjim finansijskim vrijednostima i da će PDP 80 odsto sredstava obezbijediti iz budžeta, a ostatak iz članarina.

"Većina naše kampanje će se svesti na direktan kontakt sa građanima", istakao je Borenović, ocjenjujući da je njihov glavni adut program koji ima "kvalitetne programske politike koje se odnose na penzije, zdravstvo, zapošljavanje, poljoprivredu i obrazovanje".

U Savezu za demokratsku Srpsku (SzDS), koji prvi put nastupa na izborima, kažu da tek prave preliminarni plan troškova, koji će biti usvojen u avgustu, a prema njihovim procjenama, troškovi predizborne kampanje su između 100.000 i 150.000 KM, a izvori finansiranja su iz priloga članova i donacija simpatizera partije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE