• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sonja Biserko svjedokinja odbrane Ganića

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji svjedočila u korist odbrane na pretresu po zahtjevu Srbije za izručenje Ejupa Ganića.

 Sonja Biserko svjedokinja odbrane Ganića Izvor: MONDO

Novinarka radija Slobodna Evropa Gordana Knežević i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko svjedočile su pred sudom u Londonu u korist odbrane na glavnom pretresu po zahtjevu Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Najviše se raspravljalo o tome da li bi Ganiću u Srbiji moglo da se garantuje pošteno, pravično i fer suđenje.

Na pitanje advokata Ganićeve odbrane Edvarda Ficdžeralda da li misle da je zahtjev Srbije za izručenje politički motivisan i da li bi Ganiću moglo da se garantuje pošteno i fer suđenje, one su odgovorile da zahtjev jeste politički motivisan, jer Beograd želi da dokaže da su Bošnjaci, a ne JNA, izazvali rat u BiH.

Knežević i Biserko su izjavile da moguće suđenje Ganiću u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno, da bi bilo političkih uticaja i da bi se svjedoci, posebno oni iz BiH, plašili da dođu zbog straha da i sami ne budu uhapšeni.

One su ocijenile i da mediji u Srbiji Ganića već tretiraju kao ratnog zločinca.

Tužilaštvo nije unakrsno ispitivalo svjedoke odbrane, ali je kao svog svjedoka izvelo zamjenika javnog tužioca za ratne zločine Republike Srbije Milana Petrovića, koji je nastojao da dokaže da je rad Suda za ratne zločine potpuno objektivan i nezavisan, naveo je Bi-Bi-Si.

Petrović je rekao da ne postoji nikakav politički uticaj na rad tog suda i da on, s obzirom na svoj položaj, to ne bi dozvolio.

On je govorio i o saradnji tog suda u Beogradu sa Haškim tribunalom i naglasio da bi Ganić imao fer i pošteno suđenje jer su svi procesi pred tim sudom pod vrlo striktnim nadzorom javnosti, međunarodnih stručnih organizacija i nevladinih organizacija.

Ganićev advokat doveo je u pitanje Petrovićevu tvrdnju da nije bilo primjedbi na rad Suda za ratne zločine u Beogradu, prije svega od strane nevladinih organizacija.

Bi-Bi-Si prenosi da je danas po svemu sudeći bio pretposjlednji dan glavnog pretresa, koji bi trebalo da bude okončan u srijedu.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE