• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ališpago negirao krivicu

Zulfikar Ališpago pred Sudom BiH negirao optužnicu koja ga tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Konjica.

 Ališpago negirao krivicu Izvor: MONDO

Bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH Zulfikar Ališpago negirao je danas pred Sudom BiH navode optužnice koja ga tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Konjica.

Prije izjašnjenja o krivici, Ališpago je rekao da zbog obimne količine dodatnih dokumenata nije imao dovoljno vremena da pročita i razumije optužnicu.

"Potrebno mi je da pročitam sedam hiljada dokumenata i shvatim optužnicu. Dovedite sve stručnjake svijeta neka je oni pročitaju. Ko shvati i kaže mi za šta sam optužen, pristaću da idem u zatvor", rekao je Ališpago, zbog čega je njegova odbrana zatražila odgađanje izjašnjenja o krivici.

Sudija Jasmina Kosović odbila je zahtjev odbrane, pojasnivši da je optužnica potvrđena 21. juna, te da je Ališpago sa timom od pet branilaca imao dovoljno vremena da je razmotri, nakon čega se optuženi izjasnio da nije kriv, javlja Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Tužilaštvo BiH tereti Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka da je kao komandant odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH znao za napad koji su njemu podređeni pripadnici jedinice izveli na selo Trusina u opštini Konjic 16. aprila 1993. godine, a nije preduzeo nužne mjere da kazni počinioce zločina.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, prilikom napada na selo ubijeno je 19 civila, a četvero ranjeno, od kojih dvoje djece. Takođe su ubijena i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Ališpago je uhapšen u februaru, od kada se i nalazi u pritvoru.

Sud BiH je 8. jula donio rješenje i spojio predmet Ališpage sa predmetom u kojem su za isti zločin optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić i Senad Hakalović, bivši pripadnici Armije BiH, čije suđenje bi trebalo početi krajem augusta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE