• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić uz pomoć Turske ruši BiH

Govor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Potočarima nastavak je politike čovjeka koji dijelom živi u prošlosti, dok je drugim dijelom borac za stvaranje islamske države BiH u sadejstvu s Turskom.

 Silajdžić uz pomoć Turske ruši BiH Izvor: MONDO

Ovo je za “Fokus” izjavio izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Reagujući na Silajdžićev politički ispad u Potočarima, kada je komemoraciju žrtvama zločina u Srebrenici iskoristio kako bi iznio niz zlonamjernih tvrdnji na račun Republike Srpske (RS), rekavši između ostalog da se genocid desio na cijeloj teritoriji BiH, Vasić je za "Fokusa" rekao da se to sada koristi za blokadu zemlje.

Vasić kaže da je očito da Silajdžić ima zadatak da u prvoj fazi od RS načini genocidnu tvorevinu.

"Zato preduzima aktivnost na lokalnom nivou, iza čega politički stoji Turska, jer gura Silajdžića kao člana Predsjedništva BiH. Potcjenjivanjem i pravljenjem lažne slike da su RS i Srbi genocidni stvaraju se preduslovi za islamizaciju BiH, što jeste krajnji cilj angažmana Turske na Balkanu", istakao je Vasić.

Prema njegovim riječima, Silajdžić ne radi posao za sebe i ovu izbornu kampanju, pa njegovo djelovanje ne treba doživljavati kao dnevnu politiku, već kao dvostranu činjenicu.

"Silajdžić živi u vremenu svojih ahbaba Tuđmana i Miloševića, koliko god da on s njima nije bio dobar, ali djeluje po toj formuli. Takođe, on živi u budućnosti, na stvaranju islamske republike BiH. Stvari ne treba shvatati preozbiljno, ali svakog minuta moramo raditi na očuvaju dejtonske pozicije RS. Djelatnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ne treba nikoga da iznenađuje, ali ni da se potcjenjuje kao dnevna politika", upozorio je Vasić.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je zlonamjerna tvrdnja Silajdžića da se rezultati genocida koriste kao sredstvo za blokiranje izgradnje BiH.

"RS je legitimni izraz volje srpskog naroda u BiH, međunarodno verifikovana Dejtonsko-pariskim sporazumom i kao takva koristi Ustavom i zakonom propisane mehanizme i koristiće ih i dalje kad je to potrebno u zaštiti legitimnih interesa. Kako ravnopravnost zamišlja dio bošnjačkih političara vidimo u praksi u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH", rekao je Radmanović.

Član Glavnog odbora SDS-a Nenad Stevandić kaže da svi u RS treba da budu jedinstveni u osudi zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali i da ne dozvole manupulacije tim događajem.

"Silajdžić vješto koristi licemjersto međunarodne politike. Snimani su američki filmovi o lošim Srbima, ali su vehabije i islamski teroristi srušili kule u Njujorku. Tako se ovdje pokušava održati ista teza dok teroristi napadaju policiju u Bugojnu. Geopolitička sitacija u svijetu se promijenila u posljednjih 20 godina, ali je Silajdžić ostao isti", naveo je Stevandić.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić kaže da su poruke koje Silajdžić šalje 20 godina već svima dosadile.

"Pregazilo ga je vrijeme, pa se sada zbog toga svima žestoko sveti ratno-huškačkom politikom. Očito da on neće prestati s tim, iako se više ne može tolerisati njegovo vrijeđanje. Silajdžić je političar prošlosti i veoma je štetan, pa bi bilo dobro da takvi lideri stranaka što prije odu u istoriju", istakao je Nagradić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE