• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arnaut: MUP RS vrbovao svjedoka

Damir Arnaut optužio MUP RS da je zaštićenom svjedoku u procesu protiv Ganića nudio posao u zamjenu za svjedočenje

 Arnaut: MUP RS vrbovao svjedoka Izvor: MONDO

Damir Arnaut, savjetnik za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, optužio je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) da djeluje kao agent strane države i radi na nelegalan način, te da se služi korumpiranim metodama i pritiskom.

Arnaut je na konferenciji za novinare u Sarajevu optužio članove Tima za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS Simu Tuševljaka i Radovana Pejića da su licu, koje je u slučaju zahtjeva Srbije za izručenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića pred londonskim sudom označeno kao zaštićeni svjedok, nudili posao u MUP-u ukoliko svjedoči u korist Beograd.

On tvrdi da mu je ta osoba u martu rekla da su mu Tuševljak i Pejić u septembru prošle godine nudili posao u MUP-u RS ukoliko da izjavu u korist zahtjeva Beograda.

Arnaut je rekao da se u dokumentaciji koju je Srbija dostavila sudu u Londonu nalazi i svjedočenje tog lica koje je označeno kao zaštićeni svjedok "A", a koje je navelo da je Arnaut od njega tražio da odustane od tog iskaza.

“Ja sam o ovome usmeno svjedočio pred sudom u Londonu i pobio sam to njegovo svjedočenje, što je sud i prihvatio", tvrdi Arnaut.

Na pitanje kako zna da navedeno lice i njemu nije dalo pogrešne informacije kako bi stekao neku korist, Arnaut je rekao da ne može biti siguran da je to lice reklo istinu.

"Činjenica je da iskaz ovog lica ima mnogo `rupa` da bi mu se moglo vjerovati. Kredibilitet tog lica ne samo da je poljuljan, nego ne postoji. Smatram da je potrebno da neko od naših organa provede istragu o tome. Smatramo da i naši organi treba da istraže ovo, posebno aktivnosti Pejića i Tuševljaka i da eventualno pruže zaštitu toj osobi koja je dala lažan iskaz", rekao je Arnaut.

Na pitanje zašto o svemu tome nije obaviješteno Tužilaštvo BiH i zašto je Ganićeva odbrana privatizovana  od člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji je prisustvovao i konferenciji za novinare,  Arnaut je rekao da su vrata Predsjedništva otvorena za sve  građane kad god je to moguće.

Član Tima za istraživanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Radovan Pejić izjavio je danas Srni da sa punom moralnom i materijalnom odgovornošću može reći da MUP Srpske, odnosno Tim za istraživanje ratnih zločina postupa u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima BiH.

"Izvršavamo sve naredbe i zahtjeve Tužilaštva i Suda BiH, nadležnih okružnih i kantonalnih sudova i tužilaštava", poručio je Pejić i kategorično odbacio tvrdnje Damira Arnauta, savjetnik za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, da su on i Simo Tuševljak zaštićenom svjedoku u predmetu zahtjeva Srbije za izručenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića pred londonskim sudom nudili posao u MUP-u ukoliko svjedoči u korist Beograd.

Pejić je naglasio da ni on, kao inspektor, ni Tuševljak, kao koordinator u Timu za istraživanje ratnih zločina u MUP RS nikada nisu vrbovali niti uticali na svjedoke koji daju izjave u tužilaštvima u BiH.

"Ne znam o kojem je konkretno zaštićenom svjedoku riječ, ali tvrdim da ni Tuševljak ni ja ni na jednog, pa ni na zaštićene svjedoke nismo uticali", kategoričan je Pejić.

On je objasnio da o tome da li će neko biti zaštićeni svjedok ili ne ne odlučuje MUP RS, nego odlučuju sudovi na prijedlog nadležnih tužilaštava.

Tim, u svim slučajevima kada ga svjedoci obavijeste da su uznemiravani od odbrana ili oštećenih ili prijavljenih lica, kaže Pejić, o tome odmah obavještava Tužilaštvo BiH koje je u skladu sa zakonom nadležno da preduzima dalje mjere i aktivnosti.

Pejić je zahvalio svim građanima BiH koji se dobrovoljno jave Timu i dostave bitne podatke o tome šta su i gdje i kad vidjeli, naročito kad je riječ o ratnim zločinima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE