• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljska i BiH potpisale sporazum o saradnji

Ministri BiH Mladen Zirojević i Poljske Marek Savicki potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

 Poljska i BiH potpisale sporazum o saradnji Izvor: MONDO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Marek Savicki potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Zirojević je rekao da je Sporazumom predviđeno intenziviranje saradnje, razmjena informacija u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, saradnja u oblasti naučno - istraživačkog rada, te na stvaranju uslova i pružanju podrške kontaktima među preduzetnicima u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

"Na putu provođenja reforme poljoprivrednog sektora u BiH očekuju se strukturne promjene, i to - izgradnja i jačanje institucionalnih kapaciteta s ciljem pripreme za veoma kompleksne zahtjeve u pogledu primjene EU standarda o zdravlju biljaka i životinja, sistema bezbjednosti hrane, kao i podrške programa ruralnog razvoja, te jačanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora u uslovima slobodne trgovine", rekao je Zirojević novinarima.

On je naglasio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, intenzivno radi na izgradnji strukture neophodne za korištenje pretpristupnih fondova EU namijenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju.

"Iskustva Poljske u pogledu upravljanja malim zajednicama poljoprivrednika tokom nekoliko decenija, koje su jedinstvene u centraloj i istočnoj Evropi, predstavljaće za BiH neprocjenjiv doprinos u poboljšanju socioekonomskog razvoja", dodao je Zirojević, napominjući da je prema rangu direktnih stranih ulaganja u BiH od 92 zemlje ulagača, Poljska na 25. mjestu.

Savicki je rekao da Poljska podržava BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU, ističući da njegova zemlja želi što više da sarađuje sa BiH i pomogne u provođenju reformi neophodnih za punopravno članstvo u EU.

"Poljska i BiH imaju sličnu istoriju i postkomunističku zaostavštinu. Na putu ka EU morali smo uskladiti zakonodavstvo i provesti neophodne reforme kako bismo postali punopravan član evropske zajednice naroda", naglasio je Savicki.

On je izrazio nadu da će se odnosi dvije zemlje intenzivirati u narednom periodu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE