• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najtopliji dan u RS

Višednevni toplotni talas, koji je zahvatio Republiku Srpsku, danas će dostići vrhunac.

 Najtopliji dan u RS Izvor: MONDO

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske poručuju vozačima da za duža putovanja zbog visokih temperatura izbjegavaju najtopliji dio dana.

"Polje visokog pritiska i nadolazak toplog vazduha stvoriće uslove da sutrašnji dan bude i najtopliji u nizu proteklih vrelih dana, tako da će temperature, u odnosu na današnje maksimalne biti veće i za nekoliko stepeni, a tome treba dodati i veoma jako ultraljubičasto zračenje", rekao je dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Igor Kovačić.

On je podsjetio da je toplotni talas sa temperaturnim vrijednostima iznad 35 stepeni Celzijusa već zahvatio Gradišku i Banjaluku, a tokom dana proširiće se na veće područje istoka.

Kovačić je napomenuo da danas postoji mogućnost za vrlo rijetke kratkotrajne pljuskove na jugozapadu, mada će južno strujanje i toplota zasigurno usporiti razvoj vertikalne oblačnosti i nastanak kumulusnih oblaka koji mogu da daju pljuskove.

On je najavio da se u subotu očekuje pad temperatura za nekoliko stepeni. "To znači da će ponegdje maksimalna temperatura biti niža, ali će i dalje biti veoma vruće, a labilizacija atmosfere usloviće pljuskove, uglavnom u južnoj polovini zemlje, prema jugozapadu", rekao je Kovačić.

Prema njegovim riječima, nedjelja, 18. juli donosi promjenu vremena, osvježenje i nestabilnosti, a pošto će doći do "sudara" toplog i hladnog vazduha, treba očekivati i lokalne nepogode, mogućnost za grmljavinu, grad uz pojačan vjetar, a ponegdje količina padavina može takođe da bude povećana.

On je napomenu da su toplotni talasi sa velikim vrućinama uobičajeni za mjesec juli i podsjetio da su ekstremne vrućine sliče današnjima, zabilježene 1957. godine i 2007. godine.

Ljekari građanima, posebno starijim, hroničnim bolesnicima i radnicima koji rade teške fizičke poslove na otvorenom savjetuje se izbjegavanje boravka na suncu, nošenje odgovarajuće odjeće svijetlijih boja, kao i kapa i šešira.

Građanima poručuju da prilagode fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, da izbjegavaju obilne i masne obroke, te uzimaju što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti, vode i prirodnih voćnih sokova.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske poručuju vozačima da za duža putovanja zbog visokih temperatura izbjegavaju najtopliji dio dana. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE