• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političare na test inteligencije

"Mensa BiH" predložila da izabrani funcioneri budu podvrgnuti testu inteligencije. Političari načelno pristaju na ovu ideju, iako ne vide njenu svrhu.

 Političare na test inteligencije Izvor: MONDO

Članovi Udruženja natprosječno inteligentnih "Mensa BiH" pokrenuli su inicijativu da se poslije oktobarskih izbora svi izabrani funkcioneri podvrgnu testu inteligencije kojim bi trebalo da pokažu ko je natprosječno inteligent, ko prosječno, a ko ispod prosjeka.

U "Mensi" kažu da cilj ovog testa nije diskreditovanje političara i da bi rezultati ostali tajna, osim ukoliko neko od političara ne želi da ih saopšti, ali ideja je naišla na različite reakcije političara, piše "Press".

Neki od političara bezrezervno pristaju na testiranje, a drugi su rezervisani prema njegovoj svrsi i ciljevima.

"Naravno da ne namjeravamo objaviti rezultate jer se to kosi sa principima rada Mense, ali ne sumnjam da bi oni političari za koje bi se utvrdilo da su natrposječno inteligentni dobro poradili na tome da javnost sazna za to", kaže za "Press" ALeksandar Trifunović, jedan od članova "Mense BiH".

On navodi da bi ovo istraživanje moglo čak da pomogne političarima jer bi mogli da shvate mehanizam svog dolaska, opstanka ili pada sa vlasti, ali iako je bilo nekoliko inicijativa da se testira inteligencija političara do toga nije došlo.

"Do sada niko od njih nije pristao na test inteligencije, da li zato što nemaju vremena ili se plaše rezultata, nije nam poznato", kaže Trifunović.

Poslanik Srpske radikalne stranke RS Novo Grujić tvrdi da je spreman da se podvrgne testu, ali ističe da bi prije testova intelginecije političari morali da urade testove mentalnog zdravlja.

"Ne trea dokazivati da je kod nas u politici i na javnim funkcijama mnoštvo ludaka. Zato insistiram da svi kandidati koji budu izabrani na oktobarskim izborima najprije prođu test mentalne sposobnosti", kaže Grujić.

On ističe da poslije toga političari trebaju proći ozbiljne ljekarske preglede, prije svega kod kardiologa, jer mnogi od njih zbog stresa "padnu u bandek".

"Nakon svega možemo pričati i o testu inteligencije, iako bi pripadnici SRS RS voljeli da on bude na prvom mjestu, jer je istorija dokazala da su radikali već vijekovima najpametniji i najinteligentniji ljudi u srpskom korpusu", tvrdi Grujić.

Testove ne bi odbili ni predstavnici vladajućeg SNSD-a i opozicionog PDP-a.

"Mada ne razumijem šta se time nastoji postići, pošto natprosječna inteligencija definitivno nije garant sposobnosti i uspješnog vršenja funckije na kojoj se neki čovjek nalazi, rado ću se odazvati na test inteligencije", kaže Siniša Dodik, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS:

"Kod nas je stvoreno opšte mišljenje da su političari obični glupani koji uspjevaju da se održe samo zahvaljujući stranci. Neki političari svojim postupcima i reakcijama sami sebe deklarišu kao nesposobne, ali smo zbog toga moji saradnici i ja spremni na test inteligencije. Vjerujte da će rezultati biti izvanredni", ističe Dodik.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović oduševljen je idejom Mense, a ističe da ukoliko to ostale partije to prihvate, rezultate treba javno objaviti.

"Obećavam da ću biti prvi koji će se odazvati. Testiranje inteligencije političara trebalo bi da bude obavezno, a to bi se moralo i zakonom regulisati. U ovoj zemlji ima mnogo glupavih političara i to neko konačno treba da utvrdi i kaže. Rezultati testa bi trebalo da budu javni, pa da narod zna kakva inteligencija upravlja njihovom sudbinom", kaže Borenović.

Političarki analitičar Tanja Topić, međutim, navodi da je gotovo sigurna da većina političara iz BiH neće pristati na provjeru inteligencije.

"Oni vrlo dobro zanju da to podrazumijeva rizik od poraza, pošto postoji šansa da test pokaže i neku ne baš visoku vrijednost njihove inteligencije. Uprkos tome smatrma da su bh. političari već odavno dokazali da su, uslovno rečeno superinteligentni jer dugi niz godina opstaju na najvišim političkim funkcijama iako se ne mogu pohvaliti nekim rezultatima. Oni očigledno odlično poznaju mentalni sklop građana koji ih biraju, i u skladu s tim se i ponašaju. Pa zar to nije inteligencija", kaže Topićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE